15.03.2010. / 09:40

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Pismo Josipoviću: Hrvatska pravoslavna crkva je zlokobno udruženje

"Riječ je o jednom zlokobnom udruženju, koje u svom temeljnom programu ima negaciju drugoga - trenutačno Srba i Srpske pravoslavne crkve", smatra dalmatinski episkop koji se nada da će hrvatski predsjednik ovo obraćanje shvatiti kao dobronamjerni apel

Ivo JosipovićIvo JosipovićEpiskop dalmatinski Fotije uputio je pismo predsjedniku Republike Ivi Josipoviću u nadi da će on svojim predsjedničkim autoritetom pomoći zaustaviti najavljenu registraciju Hrvatske pravoslavne crkve, a koju Fotije ocjenjuje militantnim i proustaškim udruženjem.

"Formiranje Hrvatske pravoslavne zajednice sa sobom ne donosi ni mir, ni napredak, već nagovještava novu tragediju, koja nikome ne bi bila od koristi, a posebno ne državi Hrvatskoj i njezinim gradanima, koji teže ulasku u Europsku uniju", ističe Fotije u pismu Josipoviću.

Utemeljenje u NDH

"Riječ je o jednom zlokobnom udruženju, koje u svom temeljnom programu ima negaciju drugoga - trenutačno Srba i Srpske pravoslavne crkve", smatra dalmatinski episkop koji se nada da će hrvatski predsjednik ovo obraćanje shvatiti kao dobronamjerni apel.

Obrazlažući svoju zabrinutost Fotije navodi osnivački program spomenute Hrvatske pravoslavne zajednice koji se, kako tvrdi, poziva "utemeljenje i povijesno izvorište u Pavelićevoj NDH", budući da je upravo u NDH 1942. "formirana tzv. Hrvatska pravoslavna crkva, s ciljem potpunog uništenja i zatiranja Srba i Srpske pravoslavne crkve na prostorima Hrvatske".

"Naša Crkva i pravoslavni Srbi u Eparhlji dalmatinskoj poslije nedavnog tragičnog rata pokušavaju živjeti iscjeljujući duhovne i materijalne rane, te brinući se o životu i opstanku našeg naroda, koji stoljećima živi na ovim prostorima", ističe Fotije u pismu navodeći kako bi "ovo udruženja moglo pridonijeti ponovnoj eskalaciji rasnih teorija i vjerske netrpeljivosti".

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
30/6/05

astajcic, 15.03.10. 11:39

Osnujmo Srpsku katoličku crkvu i pozovimo sve Hrvate da priznaju novog Papu!!


registracija
1/4/07

ulomax, 15.03.10. 14:04

kakav si ti vol ,katolicka je crkva jedna i jedina u Kini ,Japanu ,Brazilu Hrvatskoj i bilo gdja na svijetu.U pravoslavaca je borba za autokfalnost s tim da cetnicki elementi u spc-u namecu istu kao jedinu na cjelom teritoriju ex drzave.No ne jebu vas vise ni Makedonci ni CG aod sad ni Hrvatski pravoslavci.lol


registracija
30/9/09

davor12345, 15.03.10. 15:31

Može biti Hrvatska pravoslavna crkva! Trebaju se samo ograditi od zločina i negiranja drugoga i sve OK.


registracija
27/8/09

Lujo1, 15.03.10. 18:41

"Hrvatska pravoslavna crkva je zlokobno udruženje" - hahahahaha ko da srpska nije!!!


registracija
29/11/09

Ivis, 15.03.10. 20:19

Hej srbo- popovi i vasi istomisljenici! Kada bude 500-poljskih pravoslavaca u Hrvatskoj, imati ce pravo na svoju crkvu. Odgovorite! Hocete li biti za ili protiv? Uostalom zasto niste poslali pismo Kostunici, jer on je vas!


registracija
29/6/09

zygi, 16.03.10. 08:07

Pravoslavne crkve su vezane za države,sve osim srpske koja je osvajačka i ne dopušta stvaranje drugih crkvi.Uostalom oni nemaju monopol nad pravoslavljem i zabranjivanje takve crkve značilo bi zabranjivanje slobode vjeroispovijesti.A pop odmah o genocidnosti hrvatskog naroda i o ustašama.Budaletina.


registracija
25/12/09

dragan73, 16.03.10. 14:53

...zasto komentarisete nesto o cemu ocigledno neznate nista...Srpska Pravoslavna Crkva je tamo gdje zive Srbi,bilo to u americi,australiji,evropi...pa i hrvackoj....kao ostale pravoslavne crkve....a poljaka ima pravoslavnih oko 200000....a ovo je pokusaj ozivljavanj usaske ideje....i da bi je neko priznao to prvo treba da ucine i ostale pravslavne crkve...kao sto niko nije priznao makedonsku i crnogorsku "crkvu"....i zasto toliko mrzite SRBE oni vam ni blizu nisu naudili kao vi njima...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika