17.03.2010. / 09:22

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Otmičari Ante Jelavića osuđeni na 13,5 godina zatvora

Podsjetimo, Jelavića su oteli u travnju prošle godine. Vlado Ćurić i Mario Miličević priznali su prije dva dana na zagrebačkom Županijskom sudu da su sudjelovali otmici, dok je Dalibor Prgomet zanijekao krivnju

Ante JelavićAnte JelavićOtmičari bivšeg člana Predsjedništva BiH i HDZ-a Ante Jelavića osuđeni su na 13,5 godina zatvora. Prema pisanju Slobodne Dalmacije, najviše je od optužene četvorke dobio Marijo Miličević, ukupno 4 godine, na 3,5 godine osuđen je Vlado Ćurić, dok će po 3 godine odležati Dalibor Prgomet i Vlatko Miličević.

Podsjetimo, Jelavića su oteli u travnju prošle godine. Vlado Ćurić i Mario Miličević priznali su prije dva dana na zagrebačkom Županijskom sudu da su sudjelovali u otmici, dok je Dalibor Prgomet zanijekao krivnju.

Ćurić je tada izrazio kajanje za organiziranje otmice Jelavića kojeg su 8. travnja 2008. u zagrebačkom naselju Utrinama natjerali da uđe u automobil i prebacili ga u BiH. Kazao je da mu se tijekom otmice "nešto preokrenulo" pa je Jelaviću rekao da će nastojati da sve dobro završi te mu je otkrio svoj identitet. Kasnije je morao otići iz kuće u blizini Rame, gdje je Jelavić bio zatočen, no ostavio mu je ključ od lisica. Jelavić je za to vrijeme pobjegao, a okrivljeni je rekao da mu nije jasno kako Jelavić nije primjetio ključ.

Miličević je detaljno iznio svoju obranu, rekavši da je on pronašao vozača (Savičević), a da je Ćurić bio zadužen za financiranje otmice i prelazak granice. Ćurića je optužio i da je za vrijeme rata u BiH ubio čovjeka za kojeg je on (Miličević) bio odgovoran. Njih dvojica bili su pripadnici Kažnjeničke bojne HVO-a kojom je zapovijedao haaški osuđenik Mladen Naletilić Tuta, a Miličević je bio i jedan od šestorice Hrvata iz BiH koji su oslobođeni optužbe za ubojstvo doministra MUP-a Federacije BiH Joze Leutara autobombom u Sarajevu 1999.

Miličević je također Jelavića optužio da je kriminalac te da je preko generala HVO-a Ivana Andabaka s još nekim osobama naručio izradu eksplozivne naprave kojom je kasnije ubijen Leutar.

Vezane vijesti

Suđenje za otmicu Ante Jelavića: Podignuta još jedna optužnica

Suđenje za otmicu Ante Jelavića: Podignuta još jedna optužnica

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije podignulo je u srijedu optužnicu protiv Saše Savinovića, jednoga od petorice otmičara bivšeg člana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika