22.03.2010. / 14:20

Autor: Hrvoje Šimičević

Novinarka nije bila jedina: Premijerkin zaštitar nasrnuo i na snimatelja Nove TV

U kontekstu ovdje prikazane fotografije, 'važno je' međutim 'istaći' kako ovaj kamerman nije 'prilazio s leđa', nego sa strane, pa je djelatnik osiguranja morao znati da se radi o medijskom djelatniku, premda se - sugerira mu pogled - u 'trenutku postupanja' nije previše trudio to doznati

Lakat u prsa snimatelja; Foto: Mario StrmotićLakat u prsa snimatelja; Foto: Mario StrmotićSanja Vukčević, fotoreporterka Novog lista koja je na svome vratu osjetila muževnu 'pesnicu' tjelohranitelja premijerke Jadranke Kosor - što će se obzirom na priopćenje iz MUP-a naknadno utvrditi kao potpuno zakonito emitiranje fizičkog nasilja prema predstavnicima sedme sile - nije jedina naišla na 'reflekse' jednog te istog predstavnika kancelarkinog tjelesnog zdruga.

Premda je novinarka za vrijeme Kosoričinog rukovanja sa škveranima u Brodosplitu preko 'legitimnog postupanja' pripadnika osiguranja najeksplicitnije na vlastitoj koži osjetila njihovu borbenu gotovost, fotografija koju je na istom skupu zabilježio Nacionalov fotograf Mario Strmotić sugerira kako je spomenuti zaštitar imao gotovo jednaki tretman prema drugim prisutnim žurnalistima. Kažemo gotovo, jer se premijerka Jadranka Kosor prema raspoloživim informacijama samo jedan puta osvrnula preko ramena (ugledala novinarku na podu, i potom nastavila s protokolarnostima, kao da se ništa nije dogodilo) pa se iz toga može zaključiti kako je postupanje nad drugim novinarima bilo u potpunosti svedeno na 'pravila struke', kako je to obrazložio Krunoslav Borovec.

Elem, na fotografiji iznad ovog teksta jasno se vidi snimatelj Nove TV, zaštitar koji je svladao novinarku Novog lista, i njegov lakat, koji se nalazi na predijelu prsa spomenutog snimatelja.

Kada je ovaj portal prvi objavio tekst o incidentu u Brodosplitu (koji se i ne može tako zvati, obzirom na priopćenje iz MUP-a), novinarka Sanja Vukčević kazala nam je kako se uslijed napada na nju (odnosno uslijed reakcije osiguranja sukladno pravilima struke) samo sjeća da joj je isti zaštitar podmetnuo lakat na istom dijelu tijela. Potom je, otkrivaju fotografije, uslijedilo hvatanje za fotoaparat i vrat, te efikasno brisanje poda njezinim tijelom.

Nakon što se informacija otkotrljala u hrvatsku javnost, nastalo je rečeno priopćenje Krunoslava Borovca, gdje je kao glavni argument u obranu postupanja osiguranja istaknuta činjenica koju u potpunosti citiramo: "Važno je istaći kako, u trenutku postupanja, djelatnik na osiguranju nije znao da se radi o novinarki budući da mu je osoba prilazila s leđa".

U kontekstu ovdje prikazane fotografije, 'važno je' međutim 'istaći' kako ovaj snimatelj zajedno s teškom opremom na ramenu nije 'prilazio s leđa', nego sa strane, pa je djelatnik osiguranja morao znati da se radi o medijskom djelatniku, premda se - sugerira mu pogled - u 'trenutku postupanja' nije previše trudio to doznati. 'Važno je' također 'spomenuti' kako se ova scena događa samo nekoliko trenutaka prije nego što je novinarka Novog lista sa druge zaštitarove strane (odnosno 's leđa') pokušala prići kako bi fotografirala premijerku, pa se u tom kontekstu može i razumjeti pripadnika osiguranja: osim što je djelovao prema svim zakonskim uzusima struke, čovjek je imao pune laktove posla. Štoviše, u razgovoru sa nekoliko prisutnih novinara, doznajemo kako je više njih bilo podrgnuto fizičkim naguravanjima od strane osiguranja. Zanimljivo, svi tvrde kako su ruke letjele od jednog te istog zaštitara.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
30/6/05

astajcic, 22.03.10. 15:48

Vas novinare i treba nalemat i vi ste krivi što se godinama ne bavimo pravim temama. Sve znate, a ništa ne objavljujete. Samocenzura vas je uništila :-)


registracija
29/11/09

Ivis, 22.03.10. 17:09

Onoga trenutka, kada prekorace crtu, novinari, snimatelji i drugi, prestaju biti to sto jesu i postaju uljezi. Tada nastupa "rutinska radja", za koju se dostaje placa. Po zakonu, to je skolski primijer ozljede na radnom mijestu. Jedan novinar vise ili manje.


registracija
9/3/10

crospyder, 22.03.10. 21:30

bit će da je ovaj policajac nekog novinara stero tam otkud je i došao, pa ćete sad malo pritisak na čovjeka koji radi posao kak treba i drži vas na distanci - ajde nemojte cendrati, točno se kuži da ste se dogovorili da čovjeka blatite 15 dana po novinama - bilo je tamo brdo kamera, baš bi volio vidjeti video i prvog i ovog drugog incidenta, bez izvlačenja iz konteksta - samo mi nemojte reć da ne postoji niti jedan video zapis od toliko kamera - kog vi farbate


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika