24.03.2010. / 12:24

Autor: Hina

Sporazum o nuklernom oružju: Prag će biti domaćin potpisivanja novog START-a

U srpnju 2009. Obama i Medvedev dogovorili su da će postojeći broj nuklearnih bojnih glava s 2200 smanjiti na 1500 do 1675

Barack Obama i Dmitrij MedvedevBarack Obama i Dmitrij MedvedevČeški glavni grad Prag bit će domaćin potpisivanja novog START-a, američko-ruskog sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja, objavilo je češko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu.

"Dobili smo upit bismo li htjeli biti domaćini potpisivanja novog sporazuma kad završe pregovori i pristali smo", rekao je glasnogovornik češkog ministarstva Filip Kanda.

Prema medijskim izvješćima, predsjednici Barack Obama i Dmitrij Medvedev mogli bi potpisati sporazum početkom travnja. Medvedev ima zakazan posjet Slovačkoj 6. i 7. travnja.

Potpisivanje u Pragu time bi se vremenski poklopilo s godišnjicom poznatog govora američkog predsjednika ispred praškog zamka u kojem je obećao svijet bez nuklearnog naoružanja.

Novi sporazum, o kojem Amerikanci i Rusi već mjesecima pregovaraju u Ženevi i vrlo su blizu dogovora, trebao bi zamijeniti Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (START), potpisan 1991. godine, kojem je mandat istekao u prosincu prošle godine.

U srpnju 2009. Obama i Medvedev dogovorili su da će postojeći broj nuklearnih bojnih glava s 2200 smanjiti na 1500 do 1675.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika