24.03.2010. / 13:44

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Svjedočio zamjenik načelnika Glavnog stožera: 'Ne znam ništa o aferi kamioni'

Uz generala Barića svjedočio je i Spomenko Eljuga, član Povjerenstva za nabavu kamiona koje je raspušteno prije nego što je posao sklopljen izravnom pogodbom

Zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general Slavko BarićZamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general Slavko BarićNa suđenju bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovu pomoćniku Ivi Bačiću danas se na zagrebačkom Županijskom sudu kao svjedok pojavio zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general Slavko Barić, koji je kazao da ne zna ništa o spornoj nabavi vojnih kamiona kojom je, prema USKOK-ovoj optužnici, državni proračun oštećen za više od 10 milijuna kuna.

Rekavši kako nije upoznat s nabavom kamiona Barić je pred sudskim vijećem sutkinje Jasne Smiljanić ustvrdio da mu je čudno što je u ovom postupku uopće pozvan kao svjedok.

Nabava kamiona bila je prioritet

Prisjetio se tek da je nabava vojnih kamiona bila prioritet 2004. godine, ali tvrdi da ne zna je li o tome uopće razgovarao s tadašnjim ministrom Rončevićem.

Bivšeg ministra obrane, koji je potom prešao i na čelo MUP-a, USKOK tereti da je sa svojim pomoćnikom od tvrtke 'Eurokamioni' izravnom pogodbom kupio 39 vojnih kamiona marke 'Iveco' za 34,4 milijuna kuna, iako su za 10,2 milijuna kuna bili skuplji od najniže cijene koju je na natječaju ponudila tvrtka "Man Importer".

Uz generala Barića svjedočio je i Spomenko Eljuga, član Povjerenstva za nabavu kamiona koje je raspušteno prije nego što je posao sklopljen izravnom pogodbom.

MAN bio u sporu s Ministarstvom

Eljuga je kazao da je kao član Povjerenstva imao primjedbu na sudjelovanje MAN-a na natječaju, jer je ta tvrtka i ranije imala sudski spor s Ministarstvom obrane.

Mišljenje pravne službe bilo je da MAN može sudjelovati na natječaju, ali da se raniji sporovi prije trebaju riješiti, rekao je svjedok.

Burna rasprava na povjerenstvu

Dodao je da je bio na dva sastanka povjerenstva, pripremnom i jednom redovitom na kojem je došlo do burne rasprave između predsjednika Milana Sučića i članova Povjerenstva iz tehničkog dijela koji su tražili poništenje natječaja.

Inače, jedan od glavnih argumenata obrane kojim pokušavaju osporiti optužnicu je da povoljniji kamioni nisu udovoljavali tehničkim uvjetima, odnosno da nisu zadovoljavali potrebe Hrvaske vojske.

Vezane vijesti

Teške optužbe: Novi skandal s hrvatskim generalima?

Teške optužbe: Novi skandal s hrvatskim generalima?

U veći skandal od hapšenja Mladena Kruljca mogao bi se pretvoriti slučaj prijetnji novinaru Dragi Hedlu, koji tvrdi, pozivajući se na izvore, da je… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 29.03.10. 22:34

"'Ne znam ništa o aferi kamioni" - da nekaj zna nebi dogural do kud je dogural. Pa kalmeta isto stalno tvrdi da "niš ne zna" i zato je ministar! Ak bu ovaj siromak i dalje tvrdil da niš ne zna i da je bedast dogural bu on i do zapovjednika NATO snaga za RH! Bože pomozi!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika