25.03.2010. / 08:02

Autor: Nacionalova redakcija

Propust suda: Privatne SMS poruke Ive Pukanića nisu smjele biti objavljene

U cijelom slučaju je zanimljivi kako su razgovori optuženika za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića "pročišćeni" te je izdvojeno samo ono što se tiče postupka, dok su SMS poruke njihove žrtve u integralnoj verziji priklopljeni su uz sudski spis

Ranko OstojićRanko Ostojić"Činjenica da je sadržaj SMS poruka Ive Pukanića unatrag šest mjeseci ušao u sudski spis, a nema nikakve veze sa samim počinjenjem kaznenog djela, opasan je presedan i potrebno je učiniti sve da se tako nešto nikad više ne dogodi. Prema mojem mišljenju, u ovom slučaju riječ je o propustu sutkinje", tvrdi Ranko Ostojić, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u izjavi za Jutarnji list.

Ostojić dalje tvrdi kako mu je razumljivo da se pregleda sadržaj telefona pronađenog na mjestu ubojstva, no ne smije se dogoditi da se u kasnijem postupku ocrni žrtva i pronađeni sadržaj bude uveden u sudski spis iako nema veze sa samim počinjenim kaznenim djelom.

Policija postupala po nalogu suda

Saborski zastupnik SDP-a tvrdi kako ne smatra da je riječ o propustu policije jer je ona postupala prema nalogu suda i prema zakonu je morala predati ove snimke, a prema njegovim riječima čak se i ravnatelj policije Oliver Grbić složio da je objavljivanje SMS poruka veliki propust.

U cijelom slučaju je zanimljivi kako su razgovori optuženika za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića "pročišćeni" te je izdvojeno samo ono što se tiče postupka, dok su SMS poruke njihove žrtve u integralnoj verziji priklopljeni su uz sudski spis.

Prekršen i zakon?

Veljko Miljević, odvjetnik koji je zastupao pokojnog Ivu Pukanića, smatra kako bi u objavljivanju transkripata SMS poruka Ive Pukanića moglo biti elemenata za kazneno djelo neopravdanog iznošenja osobnih i obiteljskih prilika, što je kažnjivo prema članku 201 kaznenog zakona.

Miljević je 2. ožujka prošle godine, kad je doznao za prijepis transkripata iz Pukanićeva mobitela, tražio da se taj zapisnik izdvoji iz spisa. Posebnu težinu kazneni zakon predviđa kad se iznose osobne i obiteljske prilike djece, za što je predviđena zatvorska kazna od tri mjeseca do tri godine.

Vezane vijesti

Isprika Bruxellesa Ostojiću

Isprika Bruxellesa Ostojiću

"Idemo dalje. Europska delegacija u RH nam se ispričala i izjavila kako preporuka Bruxellesa da ne žurimo s izborom glavnog ravnatelja nije njihov… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 25.03.10. 10:03

znalo se unaprjed da ce Sasa Perkovic ocistiti sve u vezi Mesica ako ne i glavnoga gazde u cjeloj prici,,,a podvali sve po HDZu....zalosno za HRvatsku


registracija
30/6/05

astajcic, 25.03.10. 10:11

Kasno Ranko u medije stiže...
Baš je njemu stalo do Pukija, sigurno je trljao svojim rukicama kad je saznao za objavu SMS-ova.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika