25.03.2010. / 13:00

Autor: Hina

Gfk: Povjerenje njemačkih potrošača na putu stabilizacije u travnju

"Ta je stabilnost u spoju s učestalim znakovima oporavka njemačkog gospodarstva trenutno otponac za značajno jačanje gospodarskog optimizma među Nijemcima", navodi se u izvješću

Njemački potrošači polako vraćaju povjerenjeNjemački potrošači polako vraćaju povjerenjePovjerenje njemačkih potrošača stabilizirat će se u travnju, čime će završiti petomjesečni trend njegova slabljenja, pokazalo je ključno istraživanje objavljeno u četvrtak.

Grupa za istraživanje tržišta GfK sa sjedištem u Nuernbergu priopćila je da indeks povjerenja potrošača za idući mjesec iznosi 3,2 boda, što znači da je ostao nepromijenjen u odnosu na ožujak zahvaljujući znakovima oporavka najvećeg europskog gospodarstva.

"Njemačko tržište rada i dalje pokazuje nevjerojatnu otpornost u ovoj godini", priopćio je GfK, objavivši rezultate istraživanja koje se temelji na anketi u 2.000 kućanstava.

"Ta je stabilnost u spoju s učestalim znakovima oporavka njemačkog gospodarstva trenutno otponac za značajno jačanje gospodarskog optimizma među Nijemcima", navodi se u izvješću. Analitičari su za travanj prognozirali pad indeksa na 3,1 bod.

Istraživanje o povjerenju potrošača nadovezalo se na niz pokazatelja koji ukazuju na poboljšanje gospodarske klime širom Europe, pri čemu je njemačko poslovno povjerenje u ožujku dosegnulo gotovo najvišu razinu u dvije godine.

Naglasivši poboljšanu gospodarsku klimu, GfK je objavio da je njegov pokazatelj koji mjeri očekivanja njemačkih potrošača skočio u ožujku na 4,5 bodova, s minus 5,6 bodova u veljači.

Istodobno je GfK-ov indeks koji mjeri očekivanja prihoda porastao s 12 na 13,5 bodova.

Istraživanje o sklonosti potrošača trošenju pokazalo je pak pad indeksa s 24,2 na 23,4 boda.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika