26.03.2010. / 16:55

Autor: Nacionalova redakcija

AZTN dopustio zajedničku tvrtku Recro ulaganja i M san ulaganja

Ocjena je Agencije da će provedbom ove koncentracije doći do jačanja konkurencije na tržištu servisiranja informatičke opreme, potrošačke elektronike mobitela u Republici Hrvatskoj zbog stvaranja gospodarskog subjekta koji će svojom snagom djelovati na daljnje poticanje tržišnog natjecanja na tom tržištu

MR servis servisira mobitele i druge elektroničke uređajeMR servis servisira mobitele i druge elektroničke uređajeAgencija za zaštitu tržišnog natjecanja na sjednici je ocijenila dopuštenom koncentraciju nastalu stvaranjem zajedničkog pothvata (joint venture), osnivanjem novog poduzetnika MR Servis d.o.o., pod zajedničkom kontrolom poduzetnika M SAN ulaganja d.o.o. i poduzetnika RECRO ULAGANJA d.o.o..

"Riječ je koncentraciji poduzetnika u smislu članka 19. stavka 2. ZZTN-a, čija bi provedba potencijalno mogla imati učinke na tržištu servisiranja informatičke opreme, potrošačke elektronike i mobitela na teritoriju Republike Hrvatske. Provedbom ove koncentracije zajednički pothvat će ostvariti tržišni udjel između 25 do 30 posto na tržištu servisiranja informatičke opreme, 10 do 15 posto na tržištu servisiranja potrošačke elektronike dok će na tržištu servisiranja mobitela njegov tržišni udjel iznositi ispod 10 posto", ističu u priopćenju.

Ocjena je Agencije da će provedbom ove koncentracije doći do jačanja konkurencije na tržištu servisiranja informatičke opreme, potrošačke elektronike mobitela u Republici Hrvatskoj zbog stvaranja gospodarskog subjekta koji će svojom snagom djelovati na daljnje poticanje tržišnog natjecanja na tom tržištu. To bi trebalo rezultirati boljom pozicijom servisera u odnosu na renomirane proizvođače informatičke opreme, potrošačke elektronike i mobitela kao i pogodnostima za potrošače u obliku standardizacije i povećanja kvalitete usluga servisiranja te raznovrsnije ponude i nižih cijena.

Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja je također donijelo je odluku o smanjenju osnovne referentne stope s ranije utvrđenih 7,33 posto na 5,46 posto te privremene osnovne referentne stope s ranije utvrđenih 4,98 posto na 4,30 posto. Navedene stope primjenjivat će se od 1. travnja 2010. godine.

Referentna stopa primjenjuje kao granična kamatna stopa pri utvrđivanju je li određeni kredit odobren pod uvjetima koji su povoljniji od tržišnih, a privremena referentna stopa utvrđena je umanjivanjem osnovne referentne stope za 21 posto, sukladno privremenim pravilima o državnim potporama kojima se hrvatskim poduzetnicima omogućava lakši pristup kapitalu u razdoblju gospodarske krize.

Vezane vijesti

AZTN nije nezakonito postupala pri ocjeni koncentracije Ina/Mol

AZTN nije nezakonito postupala pri ocjeni koncentracije Ina/Mol

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) nije nezakonito postupala pri ocjeni koncentracije Ina/Mol, priopćila je danas ta Agencija na svojim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika