28.03.2010. / 14:16

Autor: Boris Beck

Odjeci tragedije na mostu Slobode: Što su nas naučili lingvistica i časnik HV-a?

Ono što se na mostu Slobode dogodilo u malom, odvilo se u velikom i u ratu, i ratu prije toga, i u onom još prije... Sve rasprave oko hrvatskih i srpskih tužbi za genocid prikrivaju da se ne želi učiniti ono što je najjednostavnije: oprostiti i nastaviti

Nedavno mi se desio nezgodan slučaj: otkrio sam da osoba s kojom sam nekoliko godina surađivao na jednoj knjizi već dugo potajno radi protiv mene. Ne brinite se: to je kultura, a u kulturi su novci maleni; za razliku od naših političara i poduzetnika, kulturnjaci vam zabiju nož u leđa za hiljadu ili dva eura, tako da nisam na velikom gubitku. Pokušao sam stvar preokrenuti u svoju korist tako da sam stvar iznio njezinim nadležnima, ali, gle čuda, veliki sustav zaštitio je sebe i stali su na njezinu stranu.

Ukratko, jedna tipična hrvatska priča.

Pušio sam se od bijesa i razmatrao razne varijante osvete (davljenje, gaženje, probadanje iglama...), a onda sam pročitao u novinama nešto što me posramilo. Lingvistica je naletjela na časnika HV-a dok je mijenjao gumu nasred mosta Slobode - no on se ne ljuti što je ostao bez oba stopala, a ona mu želi do kraja života biti na pomoći. Oboje iz najgorega što im se dogodilo žele izvući najbolje; časnik ne želi uživati u svojoj patnji i sretan je što će s protezama moći normalno hodati; lingvistica (čiju knjigu imam na polici) zna da ne može vrijeme vratiti unatrag, ali sve će učiniti da budućnosti bude bolja za njih oboje.

Svakom se od nas na cesti života stalno dešava oboje od toga dvoga: više ili manje nehotice nekoga pregazimo, više ili manje nedužni stradamo. Eto recepta za život nakon toga - ispričati se i pomoći ako smo krivi, ne opterećivati se nepotrebno ako smo žrtve i nastaviti život što je normalnije moguće. Pa zašto se onda toga ne držimo? Ono što se na mostu Slobode dogodilo u malom, odvilo se u velikom i u ratu, i ratu prije toga, i u onom još prije... Sve rasprave oko hrvatskih i srpskih tužbi za genocid prikrivaju da se ne želi učiniti ono što je najjednostavnije: oprostiti i nastaviti.

Da, znam. Bilo bi lakše oprostiti i nastaviti kad bi se ona druga strana ispričala i ponudila nadoknaditi štetu (a, recimo, meni se to nije dogodilo). Za taj slučaj mogu citirati Marka Twaina: ljubite svoje neprijatelje, to će ih izludjeti.

Vezane vijesti

Judita na kvadrat

Judita na kvadrat

Prošle su jeseni dva povjesničara hrvatske književnosti, usto i akademika, i treći njihov znanac, jedan od najvećih znalaca hrvatskog jezika, sjedila… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 28.03.10. 19:47

Bas ste to lijepo napisali g.Beck. Valja znati prastati, sto je nazalost rijetkost. Ali je moguce, sto je potvrdio buduci vjeciti patnik s mosta "Slobode"...
Izmedju tog raskoraka: oprosta ili osvete koja uvjek drijema u junackim grudima, dodjavola, skloniji smo ovom drugom - po naputku surove divljine naravi. I onda, ja barem, kao utjehu, prizivam u pomoc onog cuvenog Bertolda: "Covjek je covjek i tako nesto moze svatko reci, ali kad to kaze gospodin Brech, on zeli reci time da svasta je moguce u covjekovo ime..." Ipak, one izgubljene noge na mostu, nude nesto drugo, nesto njeznije i jos snaznije - "Kako od onoga sto je ostalo napraviti pjesmu?" (V. Parun)
Zivjeli, Borise!


registracija
27/7/09

columbo, 28.03.10. 19:59

Skuzajte Borise, tehnicka greska - Brecht!


registracija
30/6/05

astajcic, 29.03.10. 14:02

Teško je dans naći jednog normalnog čovjeka, a kamo li dvoje! U prilog tome govori ovaj Yaruga iznad mene...


registracija
10/11/09

ruvil, 29.03.10. 19:56

Yaruga ti si opasno bolestan covjek pa ti savjetujem da se pod hitno ides ljeciti!
Gospodin Beck je napisao ono sto misli i cemu se divi vecina Hrvata, velikodusnom cinu prastanja koji je mnogima natjerao suze na oci. Zar ne bi bilo divno zivjeti u svijetu gdje se ljudi vole,postuju,pomazu i oprastaju ?


registracija
27/7/09

columbo, 30.03.10. 04:37

@astajcic,
Ako imas zdravstveno, ne gubi vrijeme na forumu - psihijatrija je efikasnija...


registracija
27/12/06

Skipp, 31.03.10. 22:46

G. Beck bojim se da je čovjeku koji je na tako brutalan ostao bez obje noge (možete li zamisliti kako izgleda kad vam netko prebija obje potkoljenice??) i kojme je potrebna ljubav i pažnja dotična "lingvistica" koja ga je pijana i neodgovorna učinila invalidom obećanje da će "sve" učiniti dala samo za to da ne bi bila predmetom odštetne parnice za koji milijunčić kuna...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika