30.03.2010. / 00:00

Autor: Berislav Jelinić

Ekskluzivno: Sačić prijavio Karamarka zbog opstrukcije haaškog suda

Ako je u zatvorenom dijelu sjednice Sačić govorio o zločinu u Gruborima, najvjerojatnije se to njegovo svjedočenje nikako neće moći koristiti u postupku koji se protiv njega vodi u Hrvatskoj

Željko SačićŽeljko SačićŽeljko Sačić, jedan od bivših zapovjednika specijalnih snaga MUP-a, prijavio je ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka i ravnatelja policije Olivera Grbića zbog ometanja utvrđivanja istine i pravde pred haaškim sudom, doznao je Nacional od izvora bliskih Vladi. Sačić je tu kaznenu prijavu podnio još 21. prosinca 2009., nedugo nakon što je zajedno sa još nekoliko osoba bio uhićen pod sumnjom da je sudjelovao u zločinu u Gruborima, selu pored Knina u kojem je 25. kolovoza 1995. ubijeno petero srpskih staraca. Uhićenje Sačića i još nekolicine osumnjičenih za taj zločin izazvalo je velik interes javnosti i mirne prosvjede u kojima su sudjelovali brojni bivši i aktualni pripadnici specijalne policije.

Sačić je nedugo nakon uhićenja podnio spomenutu kaznenu prijavu, koja je Vladi napravila brojne probleme, a tek se prošli tjedan doznalo i zašto. Sačić je za vrijeme oslobodilačke akcije Oluja bio zamjenik šefa specijalne policije Mladena Markača. Markaču, Ivanu Čermaku i Anti Gotovini u Haagu se sudi, među ostalim i za zločin u Gruborima. Na tom se suđenju kao svjedok suda prošli tjedan pojavio i Sačić. Sačić je svjedočio punih šest dana, a suđenje je u najvećem dijelu bilo zatvoreno za javnost. Najvjerojatnije zato što je svjedočio o zbivanjima u Gruborima.

Sačić je vjerojatno i u vrijeme kada je koncem 2009. u Hrvatskoj bio uhićen pod sumnjom da je sudjelovao u zločinu u Gruborima, znao da bi se on kao svjedok suda trebao pojaviti na suđenju Markaču, Čermaku i Gotovini. Najvjerojatnije je zato i sastavio kaznenu prijavu u kojoj je napisao da su Grbić i Karamarko, među ostalim, njegovim uhićenjem omeli utvrđivanje istine i pravde pred haaškim sudom. Sačić se u sastavljanju te kaznene prijave pozvao na pravilo 77. Pravilnika o postupku i dokazima, pod nazivom nepoštivanje suda. U njemu stoji da je nepoštivanje suda počinio svatko tko prijeti, zastrašuje, ozlijedi, ponudi mito ili na drugi način utječe na svjedoka koji svjedoči, koji je svjedočio, ili će svjedočiti u postupku pred sudskim vijećem, ili utječe na presumptivnog svjedoka.

Sačić je u to vrijeme smatrao da pred haaškim sudom neće moći govoriti o tome što se događalo u Gruborima, zato što je u Hrvatskoj osumnjičen da je sudjelovao u tom zločinu, pa bi svjedočenjem u Haagu sebe mogao dovesti u pogibeljnu poziciju, te eventualno i sam sebe optužiti. Očito je da je haaški sud žurno reagirao na Sačićevu kaznenu prijavu, jer su se već 3. siječnja u Vladi sastali premijerka Jadranka Kosor, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Taj se sastanak dogodio isti dan, posve u sjeni dramatičnih zbivanja u kojima je bivši premijer Ivo Sanader izbačen iz HDZ-a. Javnost je bila uvjerena da su se njih troje sastali kako bi razgovarali o mogućem uhićenju Sanadera, ali je Karamarko u izjavi za Hrvatsku televiziju na to pitanje dvosmisleno odgovorio i dodao da se na sastanku razgovaralo o problemima u odnosu sa haaškim sudom.

Sada se može zaključivati da je u pozadina tih problema najvjerojatnije bila Sačićeva kaznena prijava, a to je potvrdio Uskok samo dan kasnije. Izvori bliski Vladi Nacionalu su potvrdili da je 4. siječnja zamjenik ravnatelja Uskoka Dalibor Zidanić Sačiću u zatvor u Zagrebu u Ulici Luje Naletilića 1 poslao pismeni poziv da nadopuni kaznenu prijavu koju je podnio protiv Karamarka i Grbića. Uskok se vrlo rijetko takvim dopisima obraća pritvorenicima. Nekoliko tjedana kasnije Sačić je pušten iz pritvora, a prošli je tjedan svjedočio pred haaškim sudom. U najvećem dijelu njegovo je svjedočenje bilo zatvoreno za javnost, pa se može naslućivati da je on u tom dijelu govorio i o zločinu u Gruborima.

Ako je u zatvorenom dijelu sjednice Sačić govorio o zločinu u Gruborima, najvjerojatnije se to njegovo svjedočenje nikako neće moći koristiti u postupku koji se protiv njega vodi u Hrvatskoj. Sačić će se u tom postupku vjerojatno braniti i tvrdeći da bi ga i haaški sud optužio da je on imao nekakve veze sa zločinom u Gruborima.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 30.03.10. 09:25

Jad i bjeda da se moramo sami optuzivati kao da smo se borili za Tursku?????doli Udba i Cetnici,,,i sa njima Josipovic


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika