30.03.2010. / 11:49

Autor: Hrvoje Šimičević, Boris Bilas

Reakcije političara: 'Put do Ive Sanadera vodi preko Damira Polančeca'

Prema njegovim riječima, posljednja akcija uhićenja, koja je osim Polančeca uzrokovala oduzimanje slobode zagrebačkom odvjetniku Zoranu Markoviću, 'još je jedan dokaz da nadležna tijela nastavljaju privoditi pojedince koji nisu više politički aktivni

Dragutin LesarDragutin Lesar"Za sada ne bi ništa konkretno komentirao, pošto nije poznato zbog čega je Polančec uhićen. Rekao bi međutim kako je dosadašnja tajnovitost policije dosta zanimljiva, obzirom da se za sada nisu uopće oglasili po ovom pitanju", komentirao je ukratko za portal Nacional.hr nezavisni saborski zastupnik Dragutin Lesar jutrošnje uhićenje bivšeg ministra gospodarstva Damira Polančeca. Prema njegovim riječima, posljednja akcija uhićenja, koja je osim Polančeca uzrokovala oduzimanje slobode zagrebačkom odvjetniku Zoranu Markoviću, 'još je jedan dokaz da nadležna tijela nastavljaju privoditi pojedince koji nisu više politički aktivni'.

Lesara smo zamolili da komentira jutrošnju izjavu Polančecovog odvjetnika Ante Nobila, koji je potvrdio da zasad ne zna razloge zbog kojih je njegov klijent priveden. Nobilo je naime kazao kako bi država, u slučaju da je Polančec priveden zbog Ine i spornih 10,6 posto Podravkinih dionica - 'mogla na tome polomiti zube'.

"Radi se o prilično neuobičajenoj izjavi odvjetnika, naime ovaj dio da će država polomiti zube. Premda za sada nije zahvalno komentirati cijeli slučaj obzirom da se ne znaju razlozi Polančecovog uhićenja, smatram da današnja događanja neće imati dalekosežnije posljedice na aktualnu vlast u Hrvatskoj", ustvrdio je Lesar, podsjetivši kako je još prije 3 mjeseca kazao da put istrage do 'Ive Sanadera vodi preko Damira Polančeca'.

Čačić: 'Nisam iznenađen Polančecovim uhićenjem'

Radimir ČačićRadimir ČačićPredsjednik HNS-a Radimir Čačić u izjavi za Nacional.hr kazao je da nije pretjerano iznenađen jutrošnjim uhićenjem bivšeg potpredsjednika Vlade.

"Obzirom na sve što smo čuli i vidjeli u prošlim mjesecima, ovo nije iznenađenje. U tom smjeru je više manje ukazivalo da će se cijela stvar i kretati", rekao nam je Čačić koji je dodao i da je bilo nerealno očekivati da se cijela stvar oko Podravke odvijala bez znanja Damira Polančeca.

"Međutim, pri tome je za pretpostaviti da su za odluke znali i Sanader, ali i Friščić preko svojih menadžera u Podravci. Da li tu ima elemenata kaznenog djela to ćemo vidjeti", napomenuo je Čačić dodavši kako je mišljenja da je cijela afera otvorena kao neka vrsta spina u trenutku otkrivanja afera u HAC-u i HEP-u.

'HDZ će stvari rješavati sam unutar sebe'

"Razlika je u tome da se u aferama u HAC-u i HEP-u netko privatno okoristio na račun općeg dobra , a Podravka je uz kredit koji je dobila kupila dionice koje je zadržala opcijski u svom vlasništvu. U međuvremenu je vrijednost dionica pala pa je sve dobilo svjetlo lošeg posla", smatra Čačić

Čačić nam je prokomentirao i izjavu predsjednice HDZ-a kako će već danas predsjedništvo stranke razmatrati mogućnost o izbacivanju Polančeca iz stranke.

"To su stvari koje će HDZ rješavati unutar same stranke, ali jasno je da je pravni standard kako se ne osuđuje ljude prije nego što sud donese odluku", rekao je Čačić za Nacional.hr.

'Posljednji korak do Sanadera'

Da bi Polančecov eventualni krimen mogao dovesti i do preispitivanja uloge njegovog nekadašnjeg šefa u cijelom slučaju, ali i mnogih drugih političkih funkcionera koji imaju iste članske iskaznice, mišljenja je i IDS-ovac Damir Kajin. "Može se kazati da je Polančec zapravo zadnji korak do Ive Sanadera. Da li će do nekih kazneno-pravnih sankcija na kraju doći i u tom slučaju, to nitko ne može znati", veli Kajin, koji smatra da je čudno što se Polančeca privoditi istražnom sucu nekoliko tjedana nakon što su drugi akteri Podravke pušteni iz pritvora.

Damir KajinDamir Kajin"Kod mene nema dileme da se u ovo ludo vrijeme može donijeti i kriva poslovna odluka. Međutim, onaj koje je za sebe ukrao jednu kunu i koji se na bilo koji način okoristio od posla u državnoj administraciji, taj treba snositi posljedice", istaknuo je IDS-ovac. Komentirajući najavu premijerke Kosor da će Predsjedništvo HDZ-a danas razmatrati pitanje izbacivanja Polančeca iz partije, Kajin je poentirao kako na taj način vladajuća stranka u potpunosti stavlja sa strane princip da nitko nije kriv dok mu se kazna ne potvrdi, i to na štetu nekad isturenog člana te iste stranke.

Odvraćanje javnosti u svrhu izbora

"Ne znam, možda HDZ zna nešto više od medija po pitanju Polančecove odgovornosti, a to onda može sugerirati da HDZ vodi te sudske postupke, što u kontekstu demokratske trodiobe vlasti ne bi bilo ohrabrujuće za ovu državu", rekao je Kajin, izrazivši nadanje da najnovija hapšenja neće biti u funkciji predizborne propagande, te posebice odvraćanja hrvatske javnosti od ekonomskih problema s kojima se vlada 'ne zna nositi'.

"U svakom slučaju, jasno je da su nevjerojatne tvrdnje kako nitko u vladi osim Polančeca nije znao ili nije bio informaran za privatizaciju Ine, poslovanja Podravke ili nekog drugog velikog poduzeća u Hrvatskoj", završava Kajin.

Vezane vijesti

Pad podrške SDP-u

Pad podrške SDP-u

Redovito mjesečno istraživanje političkih preferencija u Hrvatskoj agencije Promocije plus pokazalo je kako je nastavljen pad podrške SDP-u, dok je s… Više

Komentari

registracija
16/2/10

kazikako, 30.03.10. 13:56

naravno, evo nam i smradnadera za koji dan u Remetincu. Nego, ja bih samo upitao ove glasače (sve) KRA-dezea, ma da li se išta sramite što ste ovih godina davali glas tim lopužama, dali ćete barem u sebi intimno reći sami sebi kolike ste budale i nevaljanci bili. SRAMI TE SE, SRAMITE SE, SRAMITE SE.....


registracija
16/2/10

kazikako, 30.03.10. 13:57

...ma što sere onaj pijandura Friščić kad komentira da ovo uhićenje nije zbog Podravke, a o tome upravo govori ministar Šimonović. Pa valjad on zna bolje od pijanca koji se tek jutros probudio u nekakvoj grabi pokraj puta gdje se je trijeznio


registracija
26/11/09

abar, 30.03.10. 15:28

Koji igrokazi....Jaca prvo treba sebe uhapsiti,pa tko je držao ljestve Polančecu...i opet po ko zna koji put se vidi tko izgubi potporu u HDZ-u toga se hapsi...Bravo HDZ


registracija
26/11/09

abar, 30.03.10. 15:29

ovo je negdje fino napisano..ja samo prenosim...

Linić :Karamarko..................1:0
Mladi SDP : Mladi HDZ.............1:0
Severina : Jadranka...............1:0
Ma moramo i mi nekoga dobit a sitili smo se:
HDZ :Polančec................1:0
Samo da se niste preračunali ,možda utopljenik povuče za sobom još nekoga.Neko se poigrao vatrom,mogao bi se opeć.


registracija
16/11/09

simo, 30.03.10. 21:12

kazikako,vidiš meni je žao i sramim se što živim ispod istog neba sa takvima poput tebe!A što se lopovskog umijeća tiće, SDP vidimo pokazuje zavidnu razinu znanja a i iskustva, a samo je 3 godine proveo na vlasti.Tebi tvoja partiska zadojenost i bijeg od realnosti ne dozvoljavaju da se odmakneš od dnevno političkog navijanja. Možda vam Stipe stigne umjesto gospodina Ive Sanadera?
----------------------------------------------------


registracija
16/11/09

simo, 30.03.10. 21:16

abar,ti imaš iste nedostatke,jedino možda veću ljubav i sklonost prema kocki i kladionici.Sve ti je na 1:0
Više ljubavi prema domovini!


registracija
10/11/09

ruvil, 31.03.10. 13:09

Bez obzira za koga navijamo i za koga smo glasali mislim da se svi slazemo u jednom da nam je DOSTA politickih afera,muljaza,krada,lazi itd.
Umorni smo i ogorceni!


registracija
9/9/09

thor, 31.03.10. 16:47

e jeste JAKE sugovornike i komentatore odabrali: NERADNIKA i demagoga koji je osnovao stranku rada Lesara, UBOJICU i lažljivca Čačića, retardiranog Kajina koji već 20 godina drži vreću LOPINI Jakovčiću! fenomenalna ekipa! nenedmašni odabir! Puki se sigurno okreće u grobu od vaše pokvarenosti i podmuklosti! Polančec je u odnosu na gornje likove - MALA BEBA!


registracija
7/6/07

IvanVrhovljan, 31.03.10. 21:16

thor
sugerira da je pokojni Pukanić imao loše mišljenje o komentatorima Polančevog uhićenja, Lesaru, Čačiću... ,jednoga od njih, Kajina, thor je bez dijagnoze proglasio retardiranim...thor je tipični HDZ-njarski komentator, koji bahato pljuje po oporbenjacima kao... svi ste jednaki lopovi i čak veći nego HDZ-eovski. Licemjerka Jadrankica pere rukice kao nevinašce o svom stranačkom kolegi Polančecu kojemu se svojevremeno klanjala kao i Sanadreku, a sada drobi o pravdi koja se počela provoditi "bez obzira na stranačku pripadnost", kako se hvali.Ta lutkica na špagi malo je predugo čekala. Ili Su sveznadarovski HDZ-ovci nekompetentni za pravovremeno uočavanje lopovluka svojih kolega?!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika