31.03.2010. / 15:38

Autor: Hina

Špijunska afera: Švedski diplomat odavao tajne EU-a Rusiji

Taj švedski diplomat, kako piše Expressen, još uvijek radi u ministarstvu vanjskih poslova i priznao je da je kontaktirao s ruskim "predstavnicima", ali je Tretjakove optužbe na njegov račun nazvao "lažnima"

Švedski diplomat, kodnog imena "Silvester", predavao je tajne dokumente Europske unije Rusiji, izvješćuje u srijedu švedski tabloid Expressen pozivajući se na bivšeg ruskog špijuna koji je prebjegao u SAD.

"Dao nam je golemu količinu informacija i dokumenata, posebice o bivšim sovjetskim republikama i njihovu približavanju u EU i NATO", izjavio je za novine Sergej Tretjakov, bivši pripadnik vanjske obavještajne službe SVR.

Prema njegovim riječima, tog švedskog diplomata, čije ime nije otkriveno, SVR je vrbovao krajem 90-ih u New Yorku. Redovito se sastajao s ruskim obavještajcima 1999. i 2000., opskrbljujući SVR povjerljivim dokumentima europskog sustava interne komunikacije - COREU, komunikacijske mreže iz područja vanjske politike.

"Bio nam je vrlo dragocjen. Stalno nam je donosio najnovije informacije, između ostalog i one koje su bile vezane uz sukob na Kosovu. To je tada bilo od velikog interesa za Rusiju", objasnio je Tretjakov.

Taj švedski diplomat, kako piše Expressen, još uvijek radi u ministarstvu vanjskih poslova i priznao je da je kontaktirao s ruskim "predstavnicima", ali je Tretjakove optužbe na njegov račun nazvao "lažnima".

Nakon dojave CIA-e, švedski državni tužitelj je 2002. pokrenuo istragu koju je prekinuo nakon samo tri mjeseca jer se nije moglo dokazati da su informacije "Sivestera" ugrožavale nacionalnu sigurnost.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika