01.04.2010. / 10:25

Autor: Nacionalova redakcija

Radić protiv Čovića: Holding zbog Zagrepčanke ostaje bez 50 milijuna kuna

Na kraju će Holding zbog lošeg aneksa morati vratiti najmanje 4,5 milijuna eura od sedam koliko je dobio od IGH-a, a ukoliko Radićeva tvrtka na sudu uspije dokazati sve svoje tvrdnje ta bi cifra mogla biti i tri puta veća

Šef ZG Holdinga Ivo ČovićŠef ZG Holdinga Ivo ČovićGotovo četiri mjeseca nakon što je IGH odustao od kupnje polovice zemljišta Zagrepčanke još se pokušava naći model nagodbe između njih i Zagrebačkog holdinga.Međutim, prema pisanju Poslovnog dnevnika IGH je odlučio da će povrat novca zatražiti sudskim putem.

Nakon raznih pravnih tumačenja odredbi ugovora i vremena raskida, ovaj je dnevnik došao do spornog aneksa ugovora o kupoprodaji koji su obje strane dosad skrivale od javnosti. Aneks su u prosincu 2008. potpisali predsjednik Uprave Holdinga Ivo Čović i direktor IGH Jure Radić, a nedvojbeno je štetan po ZG Holding.

Prijava protiv Čovića

Zbog toga je i pročelnik Gradskoga kontrolnog ureda Mirko Herak, nakon što je na zahtjev gradonačelnika Milana Bandića provjerio cijeli posao, utvrdio da aneks odudara od uobičajenih obrazaca ugovora i uvjeta.

Nakon toga prema nalogu Milana Bandića protiv Ive Čovića je proslijeđena prijava Državnom odvjetništvu zbog zloupotrebe položaja i ovlasti te nanesene štete, iako je navodno sam Bandić vršio pritisak na Čovića da se ugovor i potpiše.

Ključni stavak ugovora kaže da IGH treba platiti samo kamate na 41 milijun eura u godini dana, što je oko 2,5 milijuna eura, dok mu se sve ostale uplate trebaju vratiti.

IGH bi mogao dobiti i 100 milijuna kuna

Prema tom aneksu u ostale uplate ulaze 2,5 milijuna eura jamčevine i dva milijuna eura koji su dodatno uplaćeni. No, budući da je Holding prije par mjeseci tvrdio kako su oni prvi raskinuli ugovor u IGH-u razmatraju i mogućnost da zatraže i kamate od 2,5 milijuna eura.

Kada se sve zbroji s tih sedam milijuna eura i uz sudske troškove i zatezne kamate, Holding bi mogao ostati kratak za čak 100 milijuna kuna. Ipak, realnijom se čini svota od 50 milijuna kuna.

Na kraju će Holding zbog lošeg aneksa morati vratiti najmanje 4,5 milijuna eura od sedam koliko je dobio od IGH-a, a ukoliko Radićeva tvrtka na sudu uspije dokazati sve svoje tvrdnje ta bi cifra mogla biti i tri puta veća.

Vezane vijesti

Slovaci kupuju Zagrepčanku

Slovaci kupuju Zagrepčanku

JEDINI KOJI JE zainteresiran za kupnju 100 tisuća četvornih metara bivše tvornice mesa Zagrepčanka u Zagrebu je slovački nekretninski fond i… Više

Komentari

registracija
10/12/09

MKC, 01.04.10. 12:38

Banda lopovska. Lopov do lopova. Sve je to dogovoreno. Uzmi novac od građana pa ga u tišini međusobno podijeli, a narodu serviraj sudske procese. Hitno treba aktivirati GOLI OTOK i tamo voditi sve te procese, te tamo da obitavaju i tužitelji i tuženici i djelitelji pravde. Sve su to isti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika