02.04.2010. / 12:20

Autor: Nacionalova redakcija

Preko FIA-e do Podravke: Ulazi li Mišković na mala vrata u Koprivnicu?

Mirnović tvrdi da FIA grupa preko vlastitih fondova u Italiji ima ulaz u renomiranu korporaciju Coop putem koje bi plasirala Podravkine proizvode na talijansko tržište te bi "time doprinijela povećanju tržišta i plasmana Podravkinih proizvoda"

Vlasnik Delte Miroslav MiškovićVlasnik Delte Miroslav MiškovićSudbina Podravke nakon uhićenja Damira Polančeca i dalje je nejasna, ako što je i nejasno što će biti sa spornim paketom od 10, 64 posto dionica u vlasništvu tvrtke Fima Ami.

Posljednjih dana interes za ove dionice pokazao je srpski poduzetnik Ranko Mirnović, direktor FIA grupe, koji je u priopćenju hrvatskim medijima i potvrdio zainteresiranost za dionice koprivničke tvrtke.

On u svom priopćenju demantira da se iza ove tvrtke nalazi srpski kapital. Poručuje da u Fimu Ami žele uložiti strani kapital koji dolazi iz Italije i Švicarske te kako u Hrvatskoj žele investirati i poticati gospodarstvo.

'Kompleksni investivijski proces'

"FIA grupa radi na realizaciji kompleksnog investicijskog procesa koji se sastoji od dva dijela. Prvi dio procesa se odnosi na investiciju u Fimu Ami u iznosu 400 milijuna kuna koji bi se iskoristili za servisiranje dugova Fime Ami prema OTP-u i ostalim vjerovnicima. Na temelju tog ulaganja FIA grupa postaje vlasnik 10,64 posto dionica Podravke, a Podravka se rješava svih nastalih dugova", kaže Mirnović te dodaje kako je namjera FIA grupe u ovom projektu investicijska, a poslovanje FIA grupe je komplementarno s poslovanjem Podravke.

Naime, Mirnović tvrdi da FIA grupa preko vlastitih fondova u Italiji ima ulaz u renomiranu korporaciju Coop putem koje bi plasirala Podravkine proizvode na talijansko tržište te bi "time doprinijela povećanju tržišta i plasmana Podravkinih proizvoda".

U priopćenju se navodi kako je ulaganje u Fimu Ami prvi dio kompletnog investicijskog procesa, čiji se drugi dio odnosi na daljnja ulaganja u Pluris i Validus, s naglaskom na ulaganja u turistički i bankarski sektor, u što FIA planira uložiti ukupno 185 milijuna eura.

Dugoročni strateški investitor

"FIA grupa nikako ne pomišlja na odustajanje od pregovora o navedenim transakcijama koji su odavno započeti i htjeli bismo da FIA grupa bude prepoznata kao ugledni, dugoročni, strateški investitor", kaže se u priopćenju iz FIA grupe.

Međutim, u cijeloj priči ostaje nejasno iz kojih izvora dolazi talijanski i švicarski kapital jer teško je povjerovati da bi ozbiljni strani ulagači u ovom trenutku išli ulagati u tvrtku koja je opterećena skandalima i policijskim istragama kao što je to situacija u Podravci.

Moguće je, ipak, da iza svega stoji "srpski Todorić" Miroslav Mišković, vlasnik trgovačkog lanca Delta. Suradnja između Podravke i Miškovićeve tvrtke traje već neko vrijeme, pa je tako u studenom prošle godine potpisan ugovor o uslužnoj proizvodnji dijela programa pod markom Kviki.

Suradnja Podravke i Delte

I prije toga Mišković je u hrvatskim medijima izrazio želju za ulazak u hrvatsku prehrambenu industriju, a Podravku je vidio kao idealnu tvrtku za ispunjenje tog cilja.

"Kompanija Delta nikada nije krila liderske ambicije u prehrambenoj industriji u regiji. Podravka ima brend, mi jak maloprodajni lanac i izlaskom na tržišta u regiji dobili bi mnogo i Podravka i Delta. To nitko nije doživio kao ekonomsko pitanje, nego su se pomiješali brojni drugi utjecaji", govorio je Mišković u studenome prošle godine, ali je istaknuo kako smatra da klima u Hrvatskoj još nije spremna za srpska ulaganja.

Vezane vijesti

Podravka organizira e-learning konferenciju

Podravka organizira e-learning konferenciju

"Znanje u fokusu" naziv je prve hrvatske konferencije o mogućnostima primjene e-learninga, isključivo u korporacijskom okružju koju organizira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika