02.04.2010. / 16:49

Autor: Nacionalova redakcija

Okrugli stol VNŠ: I u krizi se može uspješno poslovati - tvrtke koje bude nadu

Ja bih samo molio državu da nam ne pomaže, jer ako nastavi ovako pomagati sigurno ćemo propasti, država je bila sama sebi srha i željela je samo sebe namirti jer 250 van porezna nameta na proizvodnju i normalne poreze nikako ne može koristiti proizvođačima, rekao je Ivan Miloloža

Sudionici okruglog stola VNŠ (Foto:K.Peršun)Sudionici okruglog stola VNŠ (Foto:K.Peršun)Održan je prvi u nizu okruglih stolova VNŠ-a u Novinarskom domu u Zagrebu na kojima su gostovali čelnici i vlasnici nekih od najuspješnijih hrvatskih privatnih tvtki: Bernarda Cecelja vlasnica tvrtke za izradu kreveta Bernarda d.o.o iz Međimurja, Alojzije Šestan vlasnik tvrtke Šestan-Bush za izradu zašitnih kaciga iz Preloga iz Međimurja, Sandi Chiavalon proizvođač nagrađivnog istarskog maslinovog ulja i Ivan Miloloža direktor i većinski vlasnik tvrtke Munja za proizvodnju akumulatora iz Zagreba.

"Nažalost ovo su u Hrvatskoj izuzetci, a ne pravilo, ali na njihovom uspjehu možemo učiti i uspoređivati druge tvz. "uspješne" tvrtke. Zajedničko ovim tvrtkama i ključ za uspjeh su proizvodnja, izvoz, ulaganje u razvoj, inovacija", započeo je okrugli stol Miodrag Šajatović vlasnik i glavni urednik Lidera poslovnog tjednika.

Molim državu da nam ne pomaže jer ćemo propasti

"Ja bih samo molio državu da nam ne pomaže, jer ako nastavi ovako pomagati sigurno ćemo propasti, država je bila sama sebi srha i željela je samo sebe namirti jer 250 van porezna nameta na proizvodnju i normalne poreze nikako ne može koristiti proizvođačima. No unatoč tome mi smo dokaz da ne mora sve u Hrvatskoj propasti, da ne mora nužno svaka privatizacija u Hrvatskoj biti loša. Sa 33% pokrivamo tržište Hrvatske, a 70% proizvodnje je za izvoz, unatoč tome što su nas savjetovali da rasprodamo zemljište i preko noći postanemo milijunaši. Bez rada nema ničega moj radni dan počinje u pola sedam ujutro, a završava u pola jedan u noći, no bez praćenja trendova i ako nemate znanje sve to može biti samo Sizifof posao" Sve ono što smo zaradili ulagali smo u nove strojeve i to je vjerojatno ključ našeg uspjeha" - izjavio je Ivan Miloloža direktor i većinski vlasnik Munje iz Zagreba.

"Uspjeti može smo onaj koji to jako želi, koji ima dobar proizvod i ima tržište. Sve se može proizvoditi, ali osnovno je imati tržište. U jednom trenutku jedan američki proizvođač kaciga ponudio je 5 milijuna eura za otkup tvornice, no obitelj koja je ujedno i zaposlena u tvornici složila se da ne prodamo tvornicu. Što će mi bogatstvo ako nemam zadovoljstvo rada i privređivanja za našu obitelj" - nadovezao se Alojzije Šestan vlasnik tvrtke Šestan-Bush iz Preloga izvoznik zaštitnih kaciga u preko 40 zemalja svijeta.

Nema bogatstva preko noći

Bernarda Cecelja vlasnica tvrtke Bernarda d.o.o naglašava da stvaranje bogatstva preko noći ne može biti osnovni motiv za bavljenje poduzetništvom jer se se preko noći ne može stvoriti bogatstvo. Također ukazuje na to da bez novih tehnologija nema napretka i upravo su im te tehnologije i pomogle da prebrode uspješno krizu.

"Kad sam prvi put dao zahtijev za zakup poljoprivrednog zemljišta imao sam samo šesnaest godina i gradonačelnica Vodnjana me izbacila iz ureda i rekla da se idem vani igrati. Danas imamo 2000 maslina na 5 ha i u zakupu još 20 ha, a naše malinovo ulje je već treću godinu među petnaest najboljih u svijetu. Bez predanosti svom poslu nema uspjeha, premali smo da bismo radili prosječno i zato moramo raditi vrhunski. Problem je s državom što se sve državi mora odmah platiti, a država kasni sa svojim obavezama po dvije, tri godine" naglasio je Sandi Chiavalion proizvođač extra virgine maslinova ulja.

Zaključak je da država može pomoći proizvođačima na taj način da im pomogne s gospodarskom diplomacijom otvoriti tržišta u svijetu i prodati robu i da smanji van porezne namete.

Vezane vijesti

Opačić: Registri u području socijalne skrbi do kraja godine

Opačić: Registri u području socijalne skrbi do kraja godine

Potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić danas je na novinarski upit nakon održanog okruglog stola… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika