15.09.2004. / 00:00

Autor: Neva Ivanec

SVIJET

PETERO MRTVIH U IZRAELSKOM NAPADU U NABLUSU

Petero Palestinaca poginulo je u srijedu tokom izraelskog napada u gradu Nablusu na Zapadnoj obali. Prema lokalnim izvorima, četvorica su bili članovi militantne skupine al-Aqsa. Palestinski izvori izvještavaju da su izraelski vojnici bez ikakvog povoda opkolili zgradu u starom dijelu Nablusa i započeli napad. Glasnogovornica izraelske vojske odbija navode o neizazvanom napadu. Prema njezinoj službenoj izjavi, izraelski vojnici bili su napadnuti tokom uobičajene vojne akcije te su samo odgovorili na palestinski napad. Mahmoud Khalifa, također član spomenute al-Aqsa-e, ubijen je u ponedjeljak zajedno sa još dva vojnika. Palestinski bombaš- samoubojica raznio se blizu članova izraelske vojne patrole u osvetničkom napadu u utorak.
Al-Aqsa stvorena je 2000. godine kao dio Fatah-a, sekulariziranog palestinskog nacionalističkog pokreta pod vodstvom Yassera Arafata. Skupina obavlja slične samoubilačke napade kao Hamas, ali je u korijenu njihove ideologije palestinski nacionalizam, a ne politički Islam. Nakon posljednjeg događaja u Nablusu, iščekuje se palestinska reakcija.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika