08.04.2010. / 16:18

Autor: Hrvoje Šimičević

Tadić o BiH ministrima u RH Registru: Ma kakvi branitelji, bili su obični kancelarski miševi!

Braniteljski status navodno imaju i državni zastupnik HDZ-a 1990 Martin Raguž, federalni ministar poljoprivrede Damir Ljubić i ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg. Darinko Tadić je ogorčen što je bio njihov šef a država mu ne želi dati isti status

Foto: IlustracijaFoto: Ilustracija"Kako to da su oni dobili braniteljski status u Hrvatskoj, a meni ga ta ista država ne želi dati", zapitao se Darinko Tadić, prvi predstojnik Ureda za prognanike i izbjeglice nekadašnje paradržavne tvorevine HR Herceg-Bosne, nakon što je na internetu prije koji dan osvanuo Registar sa podacima onih kojima je RH od 90-ih pa naovamo davala status branitelja. Naime, novinari bosansko-hercegovačkog lista Dnevni avaz zavirili su također u sadržaj spornog registra, otkrivši da se na njemu nalaze i imena brojnih aktualnih političkih uglednika iz BiH. Među ostalim je tako utvrđeno da braniteljski status prema pisanju Avaza navodno imaju i državni zastupnik HDZ-a 1990 Martin Raguž, federalni ministar poljoprivrede Damir Ljubić i ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg. Ovaj je trojac tijekom prve polovice 90-ih radio u rečenom Uredu, a njihov tadašnji šef (od '92 fo '94) u razgovoru za Nacional.hr tvrdi da je braniteljski status do kojeg su došli u najmanju ruku sumnjiv.

"Ma kakvi branitelji!? Ja sam ih osobno doveo u tadašnji Ured za prognanike. Ljubić je bio načelnik za distribuciju humanitarne pomoći, Herceg je postavljen za tajnika Ureda, a Raguža sam angažirao samo zato jer me tadašnji predsjednik Vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić zamolio. Dok sam ja 'izvlačio' izbjeglice i svakodnevno se izlagao pogibelji te vodio pregovore sa Muslimanima i Srbima, njihove su se djelatnosti više manje svodile na uredske poslove. Ne kažem ja da su oni radili loše svoj posao, dapače, ali nemojmo bježati od činjenice da su ipak bili kancelarski miševi!", kaže Tadić, koji se za vrijeme razgovora u više navrata zapitao 'po kojoj su logici braniteljski status dobili njegovi zamjenici, a njemu ga ne daju'.

Tijekom proteklih nekoliko godina Tadić se naime neuspješno pokušava izboriti za status hrvatskog branitelja. Pritom mu nimalo ne pomaže ni činjenica da o njemu nema zapisa u niti jednoj ratnoj postrojbi, i to iz prostog razloga što nije ni bio u nikakvoj jedinici. Premda mu u odbijenicama iz resornog hrvatskog Ministarstva svaki puta posebno naznače tu otegotnu okolnost, Tadić veli da 'neće odustati', jer smatra da braniteljski status zaslužuje.

Tužbe zbog teksta D. Avaza?

Avazov tekst koji je sadržavao imena i prezimena od dvadesetak hrvatskih političara i dužnosnika iz BiH izazvao je burne reakcije kod 'prozvanih' pojedinaca. Razlog tomu su Avazovi navodi da neki od njih - poput članova HDZ-a 1990 Raguža, Ljubića i Vinka Zorića, predsjednika stranke 'Radom za boljitak' Jerka Ivankovića Lijanovića te čelnika HKDU-u i federalnog zastupnika Ivana Muse - navodno primaju naknade za hrvatske branitelje.

"Dužnosnici HDZ-a 1990 Božo Ljubić, Martin Raguž, Damir Ljubić i Vinko Zorić ne samo da ne primaju mirovine iz Republike Hrvatske već nemaju niti su imali bilo kakve naknade, na temelju sudjelovanja u ratu, ni iz Hrvatske ni u Bosni i Hercegovini", priopćili su u međuvremenu iz ove stranke, dok je HKDU najavio i mogućnost tužbe zbog klevete.

Vezane vijesti

'Jamčim objavu Registra, makar završio u zatvoru'

'Jamčim objavu Registra, makar završio u zatvoru'

Ministar branitelja Predrag Matić odlučan je u namjeri da objavi Registar branitelja. Kako sam kaže u intervjuu za Jutarnji list, nije mu cilj… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 08.04.10. 17:58

Eh, tko se sve uhvatio državne (naše) sise...
Ne samo domaći krvopije, nego i ovi bosanski.
Sve čekam i Šešelja da u Haagu izvuče spomenicu domovinskog rata i zatraži mirovinu.
Nevjerojatno.


registracija
30/6/09

jebivjetar, 08.04.10. 22:08

Svi ratni profiteri i lažni branitelji i invalidi - držte me za kitu !


registracija
19/6/09

gizmo111, 09.04.10. 20:25

sudirali u Zg,vodili se u Hvo i primali plaču,sad su hrvatski branitelji,a branili bosnu..e jbg ak ja to mogu skužit.pa nije hvo bio u ratnim operacijama na tlu HR da imaju povlastice?
e dali mi koji smo bili iz HV na ratištima u BiH imamo pravo na BiH mirovinu???????


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika