09.04.2010. / 13:51

Autor: Igor Koruga

Integralna izvedba Bachovog orguljskog opusa prvi put u Hrvatskoj

U nedjelju, 11. travnja 2010. održat će se prvi od sedamnaest koncerata, a organizacijsku će potporu mladim orguljašima pružiti Koncertna direkcija Zagreb i Bazilika Srca Isusova u Zagrebu

Johann Sebastian Bach Johann Sebastian Bach U Schmiederovom popisu Bachovih djela (BWV) nalazi se tristotinjak skladbi za orgulje. Izabravši samo skladbe nedvojbeno iz Bachova pera, te ih razdijelivši u sedamnaest tematski profiliranih koncerata, mladi su hrvatski orguljaši Ante Knešaurek i Pavao Mašić odlučili predstaviti ambiciozni projekt integralne izvedbe Bachovih orguljskih djela.

Skladbe temeljene na koralnim napjevima pokušat će staviti u okvir koji prirodno diktira ritam liturgijske godine, dok će neki od koncertnih programa propitkivati utjecaje skladatelja poput Dietericha Buxtehudea i Antonia Vivaldija.

Zahvalu ravnateljstvu Bazilike Srca Isusova na ukazanom povjerenju i svima onima koji će svojom nazočnošću pronaći interes u ovom intenzivnom projektu, glavni će orguljaši zagrebačkih crkava Bazilike Srca Isusova (Knešaurek) i Svetog Marka ev. (Mašić) iskazati željom da ovim ciklusom koncerata detaljnije i potpunije približe Bachov orguljski opus hrvatskoj sredini, te ukažu na sve one razloge zbog kojih je njegova glazba vrijedna ovakvoga umjetničkog izazova.

U nedjelju, 11. travnja 2010. održat će se prvi od sedamnaest koncerata, a organizacijsku će potporu mladim orguljašima pružiti Koncertna direkcija Zagreb i Bazilika Srca Isusova u Zagrebu. Navedene su ustanove prepoznale kvalitetu i značaj ovog projekta za naš glavni grad i Hrvatsku općenito, te po prvi puta omogućile hrvatskoj publici sustavno praćenje cjelovitog Bachovog orguljskog opusa.

Riječ je o tristotinjak skladbi, obično pohranjenih na 16 nosača zvuka, u trajanju od otprilike 18 sati, koje će Mašić i Knešaurek izvoditi jednom mjesečno u narednih godinu i pol dana. Svi koncerti održat će se na velikim orguljama Bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj 33, s početkom u 20 sati, uz slobodan ulaz. Dobro došli!

Vezane vijesti

14. koncert iz ciklusa Bachovih skladbi za orgulje - Bach kao pedagog

14. koncert iz ciklusa Bachovih skladbi za orgulje - Bach kao pedagog

U nedjelju, 23. listopada 2011., u Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj 33 u Zagrebu, održat će se četrnaesti koncert u nizu onih posvećenih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika