09.04.2010. / 16:21

Autor: Nacionalova redakcija

Demantij iz HAC-a: 'Dalmatina nije tri puta skuplja od autoceste Zagreb-Sisak'

"Istina je da je prosječna cijena izgradnje autoceste Bosiljevo - Split iznosila 7,1 milijun eura po kilometru. Spomenuta cijena izgradnje od 4,1 milijuna eura po kilometru bila je ugovorena samo za dionicu Maslenica - Zadar 1", tvrde iz HAC-a

Hrvatske autoceste ragirale su na tekst u kojem stoji da je cijena kilometra autoceste Zagreb-Sisak tri puta veća od one Zagreb-Split. Iz HAC-a smatraju kako smatraju svojom dužnošću i obavezom informirati o točnim informacija vezanim za cijene građenja autocesta u Republici Hrvatskoj.

Prije svega iz HAC-a demantiraju navodno neistinitu informaciju i tvrdnju da je 300 kilometara Dalmatine koštalo ''nešto više od 4 milijuna eura po kilometru''.

"Istina je da je prosječna cijena izgradnje autoceste Bosiljevo - Split iznosila 7,1 milijun eura po kilometru. Spomenuta cijena izgradnje od 4,1 milijuna eura po kilometru bila je ugovorena samo za dionicu Maslenica - Zadar 1", tvrde iz HAC-a i dodaju kako se ova cijena odnosila samo na završne radove jer je većinu radova, probijanje trase i sve zemljane radove, već bila izvela 66. pukovnija Ministarstva obrane RH.

"Također, netočna je informacija da prosječna cijena kilometra autoceste Zagreb - Sisak iznosi 14,8 milijuna eura. Točna informacija je da ugovorena cijena za dionicu autoceste od Zagreba do Siska, ukupne duljine 50 kilometara autoceste i 11 kilometara spojnih cesta, iznosi 4,8 milijardi kuna. Iz navedenog proizlazi da ugovorena prosječna cijena kilometra, uračunavši i spojne ceste, iznosi oko 11,3 milijuna eura" , kažu u demantiju iz HAC-a te ponavljaju da se ova dionica autoceste, unatoč činjenici da je teren ravan, izvodi na vrlo zahtjevnom terenu što uvelike poskupljuje njeno građenje.

"Prije svega, na trasi se nalaze dva velika i skupa objekta. Jedan od njih je nadvožnjak nad tzv. ranžirnim kolodvorom ukupne duljine 750 metara, a drugi je most preko rijeke Kupe ukupne duljine 500 metara. Također, na značajnom dijelu ove dionice tlo je močvarno i muljavo što također značajno poskupljuje cijenu izvođenja. Radi ilustracije, u izgradnju ove dionice autoceste potrebno je ugraditi oko 9 milijuna kubnih metara materijala. Najbliži materijal dovozit će se s udaljenosti od oko 100 kilometara. Cijena kubnog metra materijala koštat će 128 kuna. Lako je izračunati da će samo materijal za ugradnju u autocestu koštati preko 1,1 milijardu kuna", kažu iz Hrvatskih autocesta.

"Radi usporedbe, cijena kubnog metra materijala na dionici prema Splitu iznosila je oko 8 kuna. Tijekom izgradnje te dionice nije bilo problema s materijalom za izgradnju jer većina autoceste je izgrađena u kamenom/stjenovitom području. Osim teškog tla odnosno cijene materijala, na ukupnu cijenu kilometra autoceste Zagreb - Sisak značajno je utjecala i potreba adekvatnog i zahtjevnog reguliranja brojnih vodotoka, te izgradnja odvodnih kanala", kažu iz HAC-a te u nastavku dostavljaju cijene nekoliko, po zahtjevnosti, usporedivih dionica autocesta.

"Iz navedenih je podataka vidljivo da su cijene, unatoč značajnom proteku vremena što sobom nosi veće plaće, cijene materijala, energenata itd. ali i značajno višim standardima oprema autocesta, ostale na sličnim a ponegdje i nižim razinama"m", kažu na kraju demantija iz HAC-a.

Prosječna cijena do sada izgrađenih autocesta u Republici Hrvatskoj iznosi 7,9 milijuna eura.

USPOREDBA DIONICA

Dionica Bosiljevo 2 - Josipdol, OTVORENA 2003. godine
- duljina 27 km
- cijena/km 6,73 mln Eur/km

i

Šestanovac - Ravča, OTVORENA 2008. godine
- duljina 40 km,
- cijena/km 6,67 mil.Eur/km

SMANJENJE CIJENE ZA 1 %

USPOREDBA DIONICA

Breznički Hum - Novi Marof, OTVORENA 2003. godine
- duljina 10 km,
- cijena/km 6,67 mil.Eur/km
i
Vrbovec - Bjelovar, izlicitirana 2009. godine
- duljina 27 km
- cijena/km 5,56 mln Eura/km

SMANJENJE CIJENE ZA 17 %

MEĐUNARODNA USPOREDBA

Novougovoreno
Dionica A41 Annecy - Geneva (Švicarska / Francuska):
- Duljina - 19 km
- Poprečni profil 2*2 vozne trake
- 1 tunel duljine 3,1 km
- 4 vijadukta duljine 1,1 km
- Ukupna cijena - 643 milijuna Eura
- Cijena po km - 34 mln Eura/km

Novougovoreno
Dionica D1 Republika Slovačka
- Duljina - 75 km
- Poprečni profil 2*2 vozne trake
- 4 tunela ukupne duljine 7,3 km
- 17 vijadukata
- Ukupna cijena - 2.394,0 milijuna Eura
- Cijena po km - 32 mln Eura/km

Novougovoreno
Dionica R1 Republike Slovačka
- Duljina - 51 km
- Poprečni profil 2*2 vozne trake
- Ukupna cijena 915 milijuna Eura
- Cijena po km - 18 mln Eura/km

Republika Mađarska
- Prosječna cijena izgrađenih dionica do sada - 11 mln Eura/km

Vezane vijesti

Hajdaš Dončić stopirao Linićeve kadrove?

Hajdaš Dončić stopirao Linićeve kadrove?

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Uprava Hrvatskih autocesta obustavila je natječaj za direktora Sektora naplate cestarine iako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika