12.04.2010. / 13:00

Autor: Hina

Ruski metalurški gigant Rusal poslovao s dobiti u 2009. nakon restrukturiranja dugova

Predsjednik i izvršni direktor Oleg Deripaska kazao je da je 2009. bila "jedna od najtežih godina za globalno gospodarstvo, tržišta roba općenito, te posebice za industriju aluminija"

Oleg DeripaskaOleg DeripaskaRuski metalurški gigant UC Rusal priopćio je u ponedjeljak da se nakon restrukturiranja dugova ponovno vratio pozitivnom poslovanju, zabilježivši u 2009. neto dobit od 821 milijun američkih dolara.

Rusal, prva ruska kompanija čije su dionice izlistane na burzi u Hong Kongu, priopćio je da je 2009. bila jedna od "najtežih" godina za industriju aluminija. U 2008. zabilježio je neto gubitak od 5,98 milijardi dolara.

Najveći svjetski proizvođač aluminija vratio se pozitivnom poslovanju unatoč padu prihoda za 48 posto, na 8,17 milijarde dolara, budući da je globalna gospodarska kriza srezala potražnju i cijene aluminija.

Predsjednik i izvršni direktor Oleg Deripaska kazao je da je 2009. bila "jedna od najtežih godina za globalno gospodarstvo, tržišta roba općenito, te posebice za industriju aluminija".

"Poduzeli smo odlučne mjere za suzbijanje nepovoljnih učinaka krize kroz značajno smanjenje troškova i preoblikovanje kompanije s ciljem boljeg pozicioniranja za koristi od uzleta", kazao je Deripaska u prvom izvješću o rezultatima poslovanja kompanije u Hong Kongu otkad je u siječnju izlistana na tamošnjoj burzi i burzi u Parizu.

Dionice Rusala bilježe slabu izvedbu od početka uvrštenja u kotaciju burze u Hong Kongu, no ruska se tvrtka nada da će još uvrštenje na toj burzi povećati vrijednost, ističući Kinu kao najbrže rastuće potrošačko tržište za aluminij.

Vezane vijesti

Deripaska ulazi u Strabag: Za udio od 17 posto plaća 373 milijuna eura

Deripaska ulazi u Strabag: Za udio od 17 posto plaća 373 milijuna eura

Ruski milijarder Oleg Deripaska ulazi u vlasničku strukturu austrijskog graditeljskog diva Strabaga. Kako je sam otkrio u Beču, za 17-postotni udio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika