13.04.2010. / 14:50

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Šuker zna bolje: 'Nije točno preneseno što je Rohatinski rekao'

Potpredsjednik Vlade i ministar financija također ističe kako je guverner Rohatinski konstatirao činjenice koje nitko ne spori, činjenice na koje je u svom istupu u Opatiji upozorila i premijerka Jadranka Kosor

Ivan ŠukerIvan ŠukerPotpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker izjavio je danas da nema sukoba između Hrvatske narodne banke i Vlade, te kazao kako ne treba plašiti hrvatske poduzetnike time da će HNB stopirati projekte Vlade.

Šuker smatra kako su mediji krivo intepretirali jučerašnji govor guvernera HNB-a u Opatiji.

"Nije problem ono što je guverener Željko Rohatinski rekao nego posebni dodatni komentari toga", kazao je Šuker kojega su novinari danas najprije nakon sjednice nacionalnog vijeća za praćenje borbe protiv korupcije, a potom i nakon potpisivanja ugovora sa Svjetskom bankom o 26 milijuna eura vrijednom zajmu za projekt potpore sustavu pravosuđa upitali kako komentira izjavu guvernera Rohatinskog da HNB više neće spuštati stopu obvezne pričuve.

Izmišljavanje sukoba

Mislim da, nažalost, ovog puta nije točno preneseno što je Rohatinski rekao. On je rekao da model B (jamstvene kvote) šteka, usporava, i u kontekstu toga ako se on ne bude razvijao može doći do toga. Međutim, ne valja ponovno izmišljati sukobe, odgovorio je Šuker i dodao da je suradnja između Rohatinskog i Vlade odlična.

"Dakle, ako bude potrebe, sigurno da ćemo razgovarati, a ne treba plašiti hrvatske poduzetnike. Neće kolega Rohatinski stopirati ni jedan projekt Vlade", kazao je Šuker nakon sjednice nacionalnog vijeća u Saboru.

Šuker je i u Ministarstvu financija, nakon potpisivanja ugovora sa Svjetskom bankom, kazao kako je guverner u kontekstu dodatnog spuštanja stope obvezne pričuve za dva posto, a ako model B ne bude funkcionirao kako treba, rekao da nema potrebe za dodatnim spuštanjem stope obvezne pričuve.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija također ističe kako je guverner Rohatinski konstatirao činjenice koje nitko ne spori, činjenice na koje je u svom istupu u Opatiji upozorila i premijerka Jadranka Kosor.

Strukturne reforme

Nisu sve provedene, ali i predsjednica Vlade je upozorila da su svi za promjene i rezove, ali da nitko ne bi da se njega dira, rekao je Šuker.

To je na tragu toga da neki ne shvaćaju da je kriza, kazao je i u tom kontekstu spomenuo i razgovore sa sindikatima oko božićnica i regresa.

Sindikati javnih i državnih službi ne pristaju na izmjene kolektivnog ugovora kojim bi se ove godine odrekli isplate božićnice, regresa i dara za djecu, a na upite o tom odbijanju Šuker kaže kako se svi sporovi rješavaju pregovorima.

Spriječiti otvaranje bezbroj tvrtki

"Vidjet ćemo, svi se sporovi rješavaju pregovorima i nadam se da će tako završiti i ovaj", rekao je Šuker i objasnio da je Vlada rekla zašto to predlaže, da je to trošak od 640 milijuna kuna u proračunu.

Šuker je u izjavi nakon sjednice Nacionalnog vijeća za borbu protiv korupcije također istaknuo da će Ministarstvo financija putem OIB-a spriječiti otvaranje bezbroj tvrtki, a kako bi se spriječilo da netko otvori novu tvrtku, a ima dugovanja za porez ili za radove i usluge.

Mi naprosto moramo pronaći model da se spriječi otvaranje bezbroj tvrtki, a da netko otvaranjem nove tvrtke ne plati porez državi, ne plati nekome radove ili uslugu otvaranjem nekog drugog poduzeća, rekao je Šuker i dodao da u tome treba i pomoć Ministarstva pravosuđa te kako bi se na taj način pomoglo i rješavanju velikog problema međusobne nelikvidnosti fizičkih i pravnih osoba.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika