21.09.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

KINA

KINESKE VLASTI OSLOBODILE HUMANITARNOG DJELATNIKA NAKON ŠTO JE PRIZNAO DA JE ''ODAVAO TAJNE''

KINESKE VLASTI OSLOBODILE HUMANITARNOG DJELATNIKA NAKON ŠTO JE PRIZNAO DA JE ‘’ODAVAO TAJNE’‘

Kineske vlasti oslobodile su Wan Yanhaia, aktivista u borbi protiv AIDS-a u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. Ovaj 38-godišnjak zatvoren je pod optužbom da je odao državne tajne stranim medijima. ‘’Državna tajna’’ bila je njegov članak objavljen na internetu u kojem je otkrio kako su sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća kineske vlasti neodgovornom uporabom nesteriliziranog sanitetskog materijala raširile virus HIV-a među seljacima u centralnoj pokrajini Henan.
Pušten je nakon što je priznao svoj ‘’zločin’’ i pomogao policiji u hvatanju ostalih osumnjičenika.
Prema nedavno objavljenim službenim podatcima u Kini je više od milijun osoba zaraženo HIV-om, a međunarodne humanitarne organizacije smatraju je zaraženih znatno više.
Znakovi krize postali su vidljivi nakon što je kinesko ministarstvo zdravstva zaprijetilo da će početi kršiti zakone o patentnim pravima ukoliko zapadne farmaceutske tvrtke ne smanje cijene lijekova za zaražene HIV-om.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika