18.04.2010. / 11:00

Autor: Boris Beck

Od Jasenovca do usisivača fetusa - sofisticirane metode uništenja u Republici Hrvatskoj

I nije film o abortusu potaknuo nečistu savjest klinki, nego savjest njihovih roditelja, pa su valjda i oni imali noćne more od njega - kao što su i naraštaji mojih roditelja i djedova imali vlastitu nečistu savjest kojoj su smetali filmovi o Jasenovcu

"Volio bih znati tko je dozvolio da se djeci u školi zorno prikazuju scene pobačaja. Moja kći od tada ne može mirno spavati" - rekao je zabrinuti otac učenice Škole za kožu, tekstil i dizajn koja je na vjeronauku gledala film o pobačaju.

Više sam puta naišao na usporedbe Holokausta i pobačaja - kojih je prema statistikama WHO-a od 1970. do 2000. u cijelom svijetu izvedna 1 milijarda. Uopće sam protivnik uspoređivanja svega i svačega s Holokaustom, ali desilo se i meni da mi je škola pokazala film nakon kojega nisam mogao spavati. Bilo je to prije 35 godina na školskom izletu u Jasenovcu. "To je strašno. Dijete mi je reklo da su im pokazivali kako se dijete iz maternice izvlači nekim strojem nalik na usisivač i melje u melasu za koju je jedna učenica rekla da izgleda poput frapea, samo što iz nje izviru ruke i noge - kazao je ogorčeni otac jedne učenice", pročitao sam u novinama prije dva tjedna. Začudno su slična i moja sjećanja na Jasenovac: nepregledne mase mesa, rijeke odrezane ljudske kose, peći što plamte, strojevi koji melju i usisavaju, tijela koja se pretvaraju u melasu... Kao i onaj otac, i moji su roditelji bili ljuti, nemoćni da me oslobde noćnih mora.

Iz novina sam saznao i da je Erden Radončić, specijalist ginekologije iz Poliklinike "Vili" bio iznenađen prikazivanjem filma djeci: "Komadanje i druge metode koje se spominju u filmu više nitko ne radi jer se pobačaji ne obavljaju na fetusima starijim od deset tjedana, a i za to postoje vrlo sofisticirane metode potpuno drugačije od onih koje su prikazane u filmu. To je čisto zastrašivanje, a takav način edukacije jednako je monstruozan kao i metode abortusa o kojima govori film." Da, danas se zameci stružu iglama ako su manji ili usisavaju na vakuum, to je progres. U Republici Hrvatskoj nismo ni Srbe istrebljivali u logorima, to bi bilo monstruozno, imali smo za to sofisticiranije metode. Više ne prikazujemo djeci ni filmove o Holokaustu u Jasenovcu, imamo lijep i kulturan izložbeni postav, a to što se Židovima čini da umanjuje ulogu NDH u svemu tome, pa ne možete svima udovoljiti...

Foto: WikipediaFoto: WikipediaI meni koji sam tada bio u nekom od nižih razreda osnovne škole i srednjoškolkama danas, koje redovno gledaju CSI, ti su filmovi traumatični iz jednostavnog razloga: istiniti su. I nije film o abortusu potaknuo nečistu savjest klinki, nego savjest njihovih roditelja, pa su valjda i oni imali noćne more od njega - kao što su i naraštaji mojih roditelja i djedova imali vlastitu nečistu savjest kojoj su smetali filmovi o Jasenovcu (a smetali bi i oni o Bleiburgu, samo se nisu smjeli prikazivati). I u hrvatskoj politici obrazovnih filmova vrijedi mudrost Svetog pisma: očevi su jeli kiselo grožđe, a sinovima trnu zubi. Ili, u ovom slučaju, kiselo su grožđe jele majke, a zubi trnu kćerima.

Ili možda netko zbilja misli da se u Hrvatskoj može mirno spavati?

PS: U četvrtak je umro književni kritičar i izdavač Branimir Donat. Slučaj je htio da sam ga intervjuirao samo koji sat prije njegova prelaska u vječnost i mogu reći da je bio dobre volje, da je s velikim žarom polemizirao s oponentima, da je napadao glupost i lijenost umišljenih veličina, da je žustro branio svoje ideje, da je upravo izdao jednu knjigu i već spremao drugu - jednom riječju, Branimir Donat umro je u čizmama. Pokoj vječni daruj mu Gospodine, i svjetlost vječna svijetlila mu!

Vezane vijesti

Judita na kvadrat

Judita na kvadrat

Prošle su jeseni dva povjesničara hrvatske književnosti, usto i akademika, i treći njihov znanac, jedan od najvećih znalaca hrvatskog jezika, sjedila… Više

Komentari

registracija
26/7/09

odredjen, 19.04.10. 21:42

ti bi trebao prijeći u Glas koncila, Beck


registracija
22/7/09

bm0112, 20.04.10. 09:32

Dragi novinaru-usisivač je u Srbiji a kod nas usisavač.Niste vi jedini koj ima sklonosti prema srpskom,ili je to vjerovatno neznanje!


registracija
15/6/05

boris, 20.04.10. 11:00

Nesvršeni glagoli tvore se od svršenih i u hrvatskom i u srpskom umetanjem infiksa -a-, -ava- ili -iva- koji su svi jednako vrijedni (zato imamo izvješAti, izvještAVAti i izvješćIVAti). Analogno tomu moguće su varijante usisač, usisivač i usisavač i ne vidim zašto bi se ijedna nametala na račun druge. Jezik čini bogatstvo varijanti - a tko istrebljuje riječi, uvijek na kraju istrebljuje i ljude. Inače doma govorim štaupsager, kako sam naučio od djetinjstva.


registracija
22/7/09

bm0112, 20.04.10. 12:16

Staubsauger


registracija
17/9/09

plavonebo, 20.04.10. 22:58

odredjen,
ovo tvoje mišljenje da bi Beck trebao prijeći u Glas koncila - to se uklapa u onu priču: "svi vjernici u sakristiju" ili "u društvu ne smiješ pokazivati svoj sustav vrijednosti ako si vjernik" ili "vjera je privatna stvar"...itd. Podsjeća li te to na nešto?


registracija
9/5/10

morac, 09.05.10. 12:53

1 milijarda...Užas!Poznajem neke djevojke koje su se odlučile...u stvari,kojima je sistem omogućio abortus.Kad bi se njih saslušalo,kada bi se sa njima razgovaralo,došli bi do jada i užasa koji imaju u sebi zbog počinjenog...nevjerovatno kolike dimenzije ima prešućivanje poslijedica koje ima svaka nesretnica koja se odlučila na to.1 milijarda.Kako su se probudili od rasizma,tako će se jednog dana ljudi probuditi i shvatiti što su to radili i po ovome slučaju.Odgovornost za zlo i nepravdu abortusa je na cijelom čovječanstvu.Svima nam je magla na očima.Ne razumijem što rade HHO i slični,zar ima ranjivijeg i bespomoćnijeg stvorenja (ljudskog) od još nerođene bebe?Ja sam treće dijete kod svojih roditelja,i tako mi je drago što sam se rodio.Koliko god bila u medijskoj blokadi,ovo je jedna od najzanimljivijih tema današnjice.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika