18.04.2010. / 22:02

Autor: Ana Smrečki

Slučaj Hypo: Umirovljeni general Vladimir Zagorec osumnjičen za pranje novca

Hypo grupa austrijskom državnom odvjetništvu prijavila je bivše predsjednike uprave Hypa Wolfganga Kulterera, Güntera Striedingera i Josefa Kirchera te Vladimira Zagorca

Internoj reviziji banke podrijetlo sredstava imovine tvrtke generala Zagorca bila je sumnjiva, pa su tražili dodatne dokumenteInternoj reviziji banke podrijetlo sredstava imovine tvrtke generala Zagorca bila je sumnjiva, pa su tražili dodatne dokumenteIako iza rešetaka, umirovljeni general Vladimir Zagorec ponovno je u središtu pozornosti. Ovoga puta zbog sumnje u pranje novca, ne tako davne 2006 godine. Naime, Večernji list piše da je Hypo grupa austrijskom državnom odvjetništvu prijavila bivše predsjednike uprave Hypa Wolfganga Kulterera, Güntera Striedingera i Josefa Kirchera te Vladimira Zagorca. Sumnjivi poslovi vežu se uz Hypovu tvrtku kćer Alpe Adria Privatbank iz Lihtenštajna. Pranje novca se pak dovodi u kontekst s financiranjem tvrtke Sambuca.

Zagorec Striedingerov čovjek

Zagorčeva tvrtka 'Hvar građenje' zatražila je kredit od preko 11 milijuna eura. Sedam milijuna trebalo je biti utrošeno na kupnju zemljišta za turistički projekt na otoku Hvaru, a ostalo za gradnju vila. Internoj reviziji banke podrijetlo sredstava imovine tvrtke generala Zagorca bila je sumnjiva, pa su tražili dodatne dokumente. Potom je tvrtka 'Hvar građenje' pripala spomenutom poduzeću Sambuca iz Lihtenštajna, koja je pak ubrzo prodana tvrtki Espada Anstalt.

Nju su navodno osnovali Striedinger i njegov šurjak Hypov bankar Hermann Gabriel, dok je direktor Sambuce bio Gerold Hoop koji je istražitelje u Lihtenštajnu uspio uvjeriti da u spomenutim projektima nema ničeg nezakonitog. Iako je interna revizija već 2006. godine posumnjala u pranje novca, kredit 'Hvar građenju' je odobren, a cijelim slučajem pozabavili su se odvjetnici. Četiri godine kasnije Striedingera se sumnjiči da je kao suvlasnik pogodovao Sambuci, ali i Zagorcu, koji se u kuloarima naziva kao njegov čovjek. Kulterera i Kirchera se proziva jer su trebali biti upoznati sa svime.

Vezane vijesti

Zagorec premješten u zatvor u Glinu

Zagorec premješten u zatvor u Glinu

Bivši general i pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec, osuđen na sedam godina zatvora zbog krađe dragulja iz MORH-a, premješten je iz zagrebačkog… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 19.04.10. 16:42

Čini se da nam voljeni general još duuuugo neće na slobodu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika