21.04.2010. / 21:16

Autor: Ana Smrečki

Češljanje Kaznenog zakona: Zbog marihuane tek prekršajna odgovornost

Kazneno se neće goniti ni one osobe koje posjeduju automatsku pušku ili bombu, takvi će odgovarati za nedopušteno posjedovanje oružja. Ovaj novi Pravilnik Bajića i Grbića donosi i rasterećenje sudova. Prema njemu, osoba ne može za istu stvar odgovarati dva puta, kako je u našoj zemlji do sada bio slučaj, kada se osobu gonilo i prekršajno i kazneno

Bajić i Grbić potpisali su u srijedu 'Privremene upute za postupanje'Bajić i Grbić potpisali su u srijedu 'Privremene upute za postupanje'Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i ravnatelj policije Oliver Grbić potpisali su u srijedu 'Privremene upute za postupanje' koje se temelje na presudi Europskog suda za ljudska prava na kojem se vodio postupak protiv Hrvatske u 'slučaju Maresti' iz lipnja prošle godine. Večernji list pritom piše da će se na taj način konačno 'natjerati' Vlada da pročisti Kazneni i oko 500 prekršajnih zakona.

Zanimljivo, po novome posjedovanje manje količine lake droge za osobnu upotrebu više ne bi trebalo biti kazneno djelo, već samo prekršaj. U slučaju teške prometne nesreće s smrtnim posljedicama ili teškim ozljedama protiv odgovorne osobe pokretat će se pak kazneni postupak, a krivci lakših prometnih nesreća odgovarat će tek prekršajno.

Ministri u Vladi dobili zadatak pročistiti zakone

Kazneno se neće goniti ni one osobe koje posjeduju automatsku pušku ili bombu, takvi će odgovarati za nedopušteno posjedovanje oružja. Ovaj novi Pravilnik Bajića i Grbića donosi i rasterećenje sudova. Prema njemu, osoba ne može za istu stvar odgovarati dva puta, kako je u našoj zemlji do sada bio slučaj, kada se osobu gonilo i prekršajno i kazneno. Stoga su na posljednjoj sjednici Vlade svi ministri dobili zadatak da usporede prekršajne zakone iz svoga resora s Kaznenim zakonom.

Ovime bi se trebalo olakšati i žrtvama obiteljskog nasilja. Naime, zakoni koji sankcioniraju obiteljsko nasilje, prema riječima stručnjaka, vrlo su loši i nejasni, zbog čega će se morati dodatno precizirati. Kod obiteljskog nasilja u praksi se često javlja isti problem kada postaje nejasno što je prekršaj, a što kazneno djelo.

Vezane vijesti

Ne mogu goniti kriminalce

Ne mogu goniti kriminalce

Rad glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i svih zaposlenih ovog će tjedna opet biti pod povećalom Sabora, koji jednom godišnje analizira… Više

Komentari

registracija
2/12/09

gromco, 22.04.10. 10:11

no i sad samo da puste oviju iz tcuze koji tam tcekaju par godina i to zbog jednog yointa. ljudi zbog jedne pljuge zavrshily u buxi, ostali bes posla, bes kutca, bez kredita, bes zivota.. drzava je u banany od oviju hadezejovskih nebuloznih zakona. bitch.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika