23.04.2010. / 11:50

Autor: Hina

Pad prihoda i dobiti Ericssona u prvom tromjesečju

"Tržišni uvjeti koje smo imali u drugoj polovici 2009 prevladavali su i u ovom tromjesečju, uz mješovite ulagačke aktivnosti operatera", rekao je izvršni direktor Hans Vestberg

Hans Vestberg, izvršni direktor EricssonaHans Vestberg, izvršni direktor EricssonaŠvedski telekomunikacijski gigant Ericsson izvijestio je u petak o padu prihoda i neto dobiti u prvom tromjesečju, navodeći kao jedan od razloga oprezno ulaganje operatera na pojedinim tržištima.

Neto dobit nakon gubitaka i troškova preustroja pala je 30 posto na 1,3 milijarde švedskih kruna (179 milijuna dolara), znatno zaostajući za procjenama analitičara koji su očekivali 1,79 milijardi kruna.

Neto prihodi pali su devet posto na 45,1 milijardu kruna i također su razočarali analitičare koji su očekivali 47,8 milijardi kruna.

Operativna dobit bez troškova preustroja iznosila je 4,1 milijardu kruna, što je 23 posto više u odnosu na prethodnu godinu, ali i 38 posto niže u odnosu na posljednje tromjesečje 2009.

"Tržišni uvjeti koje smo imali u drugoj polovici 2009 prevladavali su i u ovom tromjesečju, uz mješovite ulagačke aktivnosti operatera", rekao je izvršni direktor Hans Vestberg.

Pojasnio je da su "operateri na brojnim tržištima u razvoju još uvijek oprezni kada su u pitanju ulaganja".

Ericsson je tako zabilježio 33-postotni pad prihoda u Indiji i Kini u odnosu na posljednje tromjesečje 2009., što pak utječe na glavni odjel kompanije Networks.

Plan ušteda trebao bi biti dovršen u drugom tromjesečju ove godine, a očekuje se da će se njime u drugoj polovici godine uštedjeti 15 do 16 milijardi kruna.

Troškovi preustroja iznosili su u prvom tromjesečju 2,2 milijarde kruna, ne uključujući zajedničko ulaganje kao što je proizvođač mobilnih telefona Sony Ericsson.

Vezane vijesti

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

Državne institucije i javna poduzeća lani su potrošili 128,3 milijuna kuna na nabavu telekom usluga, što je 45 posto manje u odnosu na 2010. HT -… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika