23.04.2010. / 12:30

Autor: Robert Bajruši

Kosor kao Superhik: Ekonomska doktrina prelijevanja iz šupljeg u prazno

Ako zaista namjerava spasiti hrvatsko gospodarstvo, gospođa Kosor osim verbalne odlučnosti, mora pokazati i stvarnu energiju, što podrazumijeva drastično i promptno čišćenje vlade od nesposobnih ministara, a onda i velikog dijela državne administracije

Gledano sa stajališta ekonomske filozofije i logike, početak antirecesijske ofenzive pod vodstvom Jadranke Kosor, nadasve je intrigantan. Tako su prve dvije poduzete mjere poput svojevrsnog oksimorona: kao znak dobre volje najprije je ukinut harač onima s najnižim primanjima, a zatim je, kao dokaz da se vlada ne šali, invalidima oduzeta mogućnost da se besplatno voze autocestama.

Netko bi mogao zaključiti kako se radi o ekonomskoj doktrini prelijevanja iz šupljeg u prazno, gdje se najprije udijeli par stotina kuna onima koji primaju mjesečnu crkavicu, a odmah potom, oduzme osobama s invaliditetom, koje iz vladine perspektive, posjeduju rijetko luksuzni proizvod kakav je auto. Na kraju se nekoliko desetaka milijuna uzme jednima, i dade drugima, i onda je to uvod u reformu koja je bila skrivana bolje nego njemačka operacija „Barbarossa", i za koju nije znala niti većina ministara.

Nadnaravna sila spašava RH

Pustmo ironiju, Hrvatska već petnaest godina vapi za promjenom postojećeg ekonomsko-socijalnog modela u kojem je stvarno zaposlena tek petina stanovništva, koja izdržava preostale četiri petine. Statistike pokazuju da su hrvatski umirovljenici najmlađi u Europi, ovdašnji seljaci ništa ne rade, ali dobivaju državne naknade, sindikalisti prijete nasiljem ako se netko usudi prestati financirati brodogradilišta i ostala beskorisna poduzeća, a studenti prosječno fakultete pohađaju deset godina, i još se bune kada se predloži da njihovo ljenčarenje počnu plaćati njihovi roditelji, a ne porezni obveznici. Sve u svemu, morate se zapitati koja to nadnaravna sila drži ovu zemlju da ne propadne poput Grčke.

Prekid parazitskog ustroja

Zato je potpuno racionalan i dobronamjeran svaki pokušaj prekida ovog parazitskog ustroja, koji uništava Hrvatsku. Vlada je ta koja odlučuje i bez obzira sviđao se nekome HDZ, u ovom trenutku imperativ je imati kvalitetnu izvršnu vlast koja je sposobna zaustaviti recesiju i pronaći izlaz iz krize.

Veliko je pitanje, međutim, kakva je perspektiva nove strategije gospođe Kosor. Jednostavnim rječnikom, neće puno toga biti bolje ako se uzima invalidima da bi se dalo nezaposlenima ili uzimajući regrese u solidnim tvrtkama, a istovremeno ne ukidati najmanje stotinu nepotrebnih općina i gradova, čije administracije troše golemi novac.

Kopito nesposobnim ministrima

Prava ekonomska strategija mora sada i odmah osigurati pokretanje investicijskog ciklusa koji će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta. I to ne isključivo u turizmu nego i malim obrtima koji su pokretač gospodarstva i u većim i ekonomski stabilnijim zemljama. Samo što bi, ako to zaista namjerava napraviti, gospođa Kosor osim verbalne odlučnosti, morala pokazati i stvarnu energiju, što podrazumijeva drastično i promptno čišćenje vlade od nesposobnih ministara, a onda i velikog dijela državne administracije.

S obzirom na stranačko-interesnu hobotnicu u hrvatskoj politici, doista treba biti optimist da bi se vjerovalo u odlučnost hrvatske premijerke. Tko zna koliko znaju oni koji su na vlasti, teško može biti bilo što drugo osim skeptik.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika