23.04.2010. / 22:29

Autor: Ana Smrečki

Hrvatska energetska regulatorna agencija: Struja 'ide gore' 1. srpnja za 13 posto

Premijerka Kosor novi udar na ionako posrnuli standard građana najavila je u Rovinju, pojasnivši da je struja zadnji put 'išla gore' 2008. godine

Neslužbeno se doznaje da su u Hrvatskoj elektroprivredi tražili znatnije poskupljenje, no agencija koja se bavi tim pitanjem odlučila se za 'zlatnu sredinu'Neslužbeno se doznaje da su u Hrvatskoj elektroprivredi tražili znatnije poskupljenje, no agencija koja se bavi tim pitanjem odlučila se za 'zlatnu sredinu'Nakon što je premijerka Kosor dala zeleno svijetlo za poskupljenjem struje, oglasila se i Hrvatska energetska regulatorna agencija. Od prvog srpnja ove godine struja bi trebala biti skuplja za 13 posto. HRT neslužbeno doznaje da su u Hrvatskoj elektroprivredi tražili znatnije poskupljenje, no agencija koja se bavi tim pitanjem odlučila se za 'zlatnu sredinu'.

Struja zadnji puta 'išla gore' 2008. godine

Premijerka Kosor novi udar na ionako posrnuli standard građana najavila je u Rovinju, pojasnivši da je struja zadnji put 'išla gore' 2008. godine. Ipak tadašnjom odlukom Vlade, umjesto poskupljenja od 20 posto koliko je tražio HEP visina poskupljenja vezala se uz godišnju potrošnju struje.

Preko dva milijuna kućanstava u Hrvatskoj

Preko 2 milijuna kućanstava u Hrvatskoj struju plaća ovisno o tarifnom modelu. Najčešći je 'bijeli" tarifni model' prema kojemu se struja u višoj tarifi plaća 0,9150 kuna po kilovat satu, a u nižoj 0,4636 po kWh. No, to nije sve. Kućanstva mjesečno plaćaju i 19,68 kuna naknade za mjernu uslugu i opskrbu, kao i posebnu naknadu za poticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora u iznosu 0,005 kuna po kWh.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika