24.04.2010. / 13:26

Autor: Martina Čizmić

Al-Bahri: Bin Laden je živ i dobro zaštićen u Afganistanu

"Rekao mi je: Ne želim u zatvor, već želim umrijeti kao mučenik. Ubij me s dva metka prije nego me dohvate Amerikanci", priča Al-Bahri

Osama bin LadenOsama bin LadenPitanje da li je Osama bin Laden, vođa jedne od najvećih terorističkih organizacija Al-Qaide živ ili ne postavlja se u različitim obavještajnim krugovima diljem svijeta. Pouzdane informacije o tome da li je živ nitko nije dobio već godinama, a povremene audio ili video snimke koje se pojavljuju na internetu mogu biti samo dobra montaža.

No, za bivšeg bin Ladenovog tjelohranitelja nema sumnje - vođa je živ i dobro zaštićen u Afganistanu.

"Uvjeren sam da je on još živ. Čak i kad njegova smrt ne bi bila potvrđena odmah, u krugovima džihada bi se veoma brzo znalo. On je vjerojatno u Afganistanu, uživa zaštitu svog plemena", rekao je Nasser Al-Bahri u intervjuu za austrijski Der Standard.

Al-Bahri je četiri godine radio kao tjelohranitelj bin Ladena, da bi 2000. postao prvi 'CIA-in informator' koji je bio tako visoko pozicioniran u Al-Qaidi. Borio se u Bosni, Somaliji, Jemenu i Tadžikistanu jer je želio umrijeti kao mučenik u džihadu. Otišao je, kaže zbog toga što nije mogao podnijeti nevine žrtve u napadima.

Tijekom čuvanja bin Ladena organizirao je njegovo kretanje, a imao je dopuštenje da ga ubije ukolilko im bude prijetila opasnost da budu zarobljeni.

"Rekao mi je: Ne želim u zatvor, već želim umrijeti kao mučenik. Ubij me s dva metka prije nego me dohvate Amerikanci", priča Al-Bahri.

Kako je godinama bio osoba koja je pratila svaki bin Ladenov korak, ispričao je kako je na početku djelovao kao miran i promišljen čovjek koji nikada ne gubi živce. Puno je čitao, a posebno je volio zapadne vojne stratege.

Na pitanje o napadu na SAD 2001. godine, Al-Bahri odgovara kako je s tim planom bio upoznat samo mali broj ljudi u najužem bin Ladenovom krugu. No, dodao je kako je bin Laden dao postaviti satelitsku antenu kako bi mogao pratiti izvještaje zapadnih medija o napadu. To mu na kraju nije uspjelo jer je prijem bio loš zbog okolnih brda.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 24.04.10. 14:32

a debili ameri ga ne mogu naći sve ove godine ahhah ovo je presmiješno


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika