25.04.2010. / 11:13

Autor: Deutsche Welle

DW: Milijunski poslovi "hrvatskog kralja kladioničarske mafije"

Telefonski razgovor Šapine i "Branka", piše njemački magazin, otkrio je detalje načina plaćanja mita od najmanje 60.000 eura jednom sucu

Friedhelm Althans, Peter Limbacher (UEFA) i Andreas Bachmann (Reuters)Friedhelm Althans, Peter Limbacher (UEFA) i Andreas Bachmann (Reuters)Kako piše njemački magazin "Der Spiegel", Ante Šapina je baratao milijunskim svotama u pokušaju (ilegalne) zarade na namještenim rezultatima utakmica. "Kralj kladioničarske mafije" iz Berlina trenutno je u pritvoru.

"Der Spiegel" je u svom online-izdanju (SpiegelOnline) objavio kako njemački istražni organi polaze od toga da je Ante Šapina samo u rujnu 2009. na manipuliranim sportskim susretima obrnuo 20 milijuna eura.

Ukoliko se ta informacija potvrdi kao točna, 34-godišnji Hrvat iz Berlina je na kladionicama "poslovao" s puno više novca nego što se do sada uopće moglo i zamisliti. Njemačka kriminalistička policija iz Bochuma do te je informacije došla prisluškivanjem telefonskog razgovora, koji je Šapina 4. listopada 2009. vodio sa svojim poslovnim partnerom s imenom "Branko".

O čemu je Šapina pričao s Brankom?

Šapina je, kako naglašava SpiegelOnline, jedan od glavnih osumnjičenika u istražnom procesu koji Njemačko državno odvjetništvo iz Bochuma trenutno vodi protiv skupine osoba koje su, kako se sumnja, namještale rezultate sportskih susreta i preko kladionica izvlačile visoke profite. Kako je prije nekoliko mjeseci rekao Peter Limacher, šef Disciplinske komisije UEFA-e, radi se o "najvećem skandalu u povijesti europskog nogometa".

Po dosadašnjim spoznajama, najmanje 200 nogometnih utakmica u devet europskih zemalja bilo je manipulirano. Radi se o susretima iz amaterskih liga, ali i onima iz elitnih europskih kup-natjecanja (Champions League). Kako prenosi SpiegelOnline, analiza prisluškivanih telefonskih razgovora upućuje na zaključak da su razmjeri namještaljki "puno veći" nego što se do sada mislilo.

60.000 eura za podmićenog suca

Telefonski razgovor Šapine i "Branka", piše njemački magazin, otkrio je detalje načina plaćanja mita od najmanje 60.000 eura jednom sucu. Šapina tijekom razgovora spominje i kako je "... samo u rujnu 2009. kod jedne azijske kladionice ostvario preko 20 milijuna prometa". Istražni organi pretpostavljaju da se radi o eurima.

Šapina je, baš kao i prije četiri godine, jedna od ključnih figura u aktualnoj kladioničarskoj aferi. Zajedno sa svojim bratom, Šapina je iz jednog berlinskog kafića (Café King) organizirao "podmazivanje" bundesligaškog suca Roberta Hoyzera i njegovih kolega, s ciljem zarade visokih novčanih svota preko lističa sportskih kladionica.

Šapina je zbog kriminalnih radnji tada osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine i jedanest mjeseci.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika