26.04.2010. / 15:46

Autor: Hrvoje Šimičević

Ostojić: Kakvih 318 mil., Vlada će ovom reformom uštedjeti maksimalno 20 mil. kn

"Država je vlasnik i osnivač kliničnih ustanova. Međutim, treba znati kako su sve psihijatrijske bolnice koje su obuhvaćene ovim programom osnovane i pod vlasništvom Grada Zagreba. Po mom je mišljenju nevjerojatno da vlasnik tih bolnica nije konzultiran prilikom osmišljanja ovih reformi", istaknuo je Ostojić

Rajko OstojićRajko Ostojić"Najava države da će se novom reformom u zdravstvu tijekom sljedeće godine uštedjeti 318 milijuna kuna je pusta želja. Mislim da je sa ovakvim programom trenutačna realna ušteda od 15, možda maksimalno 20 milijuna kuna i to isključivo pod uvjetom ako se smanji uprava i reorganizira hitna služba", kazao je ovom portalu SDP-ovac dr. Rajko Ostojić, komentirajući danas objavljeni dokument Ministarstva zdravstva pod nazivom 'Nastavak reforme zdravstvenoga sustava u sklopu gospodarskih mjera', koji predviđa velike rezove u zdravstvenim ustanovama na području Zagreba.

Među ostalim, ministarstvo na čijem je čelu Darko Milinović predviđa uštedu preko smanjenja broja radnih mjesta u tehničkom i administrativnom osoblju, racionalizacije poslovanja i možda najznačajnije stavke u cijelom dokumentu: smanjenja broja zagrebačkih bolnica sa postojećih 16 na samo šest. Kada se sve to stavi na papir, vlada očekuje uštedu od oko 318 milijuna kuna. Osim što ima niz prigovora na ovakvu reformu, Ostojić ne dijeli takav optimizam.

"Argument o racionalizaciji poslovanja preko spajanja samo nekih bolnica u državi jednostavno ne drži vodu, posebice ako je to ključna vizija vlade kojom namjeravaju donijeti spomenute uštede. Mnoge od zagrebačkih bolnica koje će obuhvatiti reforma posluju s izvrsnim rezultatima i ispodprosječnom popunjenošću kapaciteta. U Rebru se recimo godišnje liječi više od 70 tisuća bolesnika. S druge strane imamo bolnice u Kninu, Gospiću, Pakracu i drugim hrvatskim gradovima koje rade jedva polovičnim kapacitetima pa čak i ispodpolovičnom popunjenošću tijekom godine. Suhi tehnički podaci dakle pokazuju da bi reforma zajedno sa uštedama jedino mogla uspjeti ako ona bude sveobuhvatna, pa čak i ako se takvim reformama obuhvate samo ustanove koje djelomično ispunjavaju svoje obaveze", mišljenja je ovaj SDP-ovac, koji neobičnom smatra i činjenicu da ovakvu reformu provodi ministar 'čija je prva odluka prije nekoliko godina bila razdvajanje tada spojenih bolnica u Šibeniku i Kninu, i to u svrhu poboljšanja njihovog rada'.

Milinović najavio velike rezove u zdravstvu: Zagreb sa 16 prelazi na 6 bolnica

Uz to, Ostojiću nije jasno zašto se dokument sa ovakvim sadržajem prezentira samo na stranici hrvatske vlade, a o njemu izričito govori ministar zdravstva, ako je poznato da su samo pojedine bolnice obuhvaćene reformom pod direktnom osnivačkom ingerencijom države. "Država je vlasnik i osnivač kliničnih ustanova. Međutim, treba znati kako su sve psihijatrijske bolnice koje su obuhvaćene ovim programom osnovane i pod vlasništvom Grada Zagreba. Po mom je mišljenju nevjerojatno da vlasnik tih bolnica nije konzultiran prilikom osmišljanja ovih reformi", istaknuo je Ostojić.

Vezane vijesti

Vladi slabašna trojka

Vladi slabašna trojka

Mjesečno istraživanje javnog mnijenja CRO Demoskop, obuhvatilo je mišljenje hrvatskih građana prema nositeljima izvršne i zakonodavne vlasti u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika