26.04.2010. / 21:49

Autor: Ana Smrečki, Hina

Josipović ne može povući hrvatsku tužbu za genocid, to može učiniti samo Vlada

Šeparović je pozvao građane da dignu svoj glas protiv povlačenja tužbe, savjetujući raspisivanje referenduma, za koje smatraju da jedino može spriječiti njezino povlačenje

U Hrvatskom kulturnom vijeću smatraju da Josipović ne može povući tužbu za genocid, već da to može učiniti samo VladaU Hrvatskom kulturnom vijeću smatraju da Josipović ne može povući tužbu za genocid, već da to može učiniti samo Vlada«Tužba protiv Srbije ne smije se povući», složni su predstavnici Hrvatskog kulturnog vijeća koji su u utorak na tu temu u Zagrebu održali tribinu. Hrvoje Hitrec, Zvonimir Šeparović i Tomislav Jonjić poručuju da bi povlačenjem tužbe protiv genocida žrtve u ratu bile uzaludne.

Šeparović ispred Hrvatskog žrtvoslovnog društva nije izostavio spomenuti predsjednika Josipovića za kojeg smatra da nije mjerodavan za povlačenje hrvatske tužbe protiv Srbije. Pritom podsjeća da bi za povlačenje tužbe bio samo onaj tko je tužbu i podigao, a to je naša Vlada.

'Genocid u namjeri'

Pozvao je građane da dignu svoj glas protiv povlačenja tužbe, savjetujući raspisivanje referenduma, za koje smatraju da jedino može spriječiti njezino povlačenje. Istodobno, Hitrec je ispred Hrvatskog kulturnog vijeća poručio da ni sinovi Orjune u Hrvatskoj, kao ni tvorci memoranduma u Srbiji ne mogu i neće povući tužbu Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde. Odvjetnik Tomislav Jonjić pojašnjava da je u srpskoj agresiji na Hrvatsku 'postojao genocid u namjeri', što kako pojašnjava potvrđuju svi srpski programi, od Garašanina, preko Nikole Stojanovića do Stevana Moljevića.

Žrtve u ratu uzaludne

Pritom poručuje da su te programe u Hrvatskoj provodili srpski agenti i njihova vojska devedesetih godina. Smatra da se na Hrvatsku, u kontekstu povlačenja tužbe za genocid vrše politički pritisci te da su za to zadužene snage u zemlji i izvan nje, koje su uvijek bile protiv stvaranja samostalne hrvatske države. Jonjić zaključuje da bi u slučaju povlačenja tužbe za genocid, žrtve u ratu bile uzaludne, te da u tom slučaju Hrvati ni ne zaslužuju vlastitu državu.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
28/12/09

crojoe, 27.04.10. 01:02

Blago Vama koji nemate korijene ove race i Vama koji ste nasli svoj mir, van granica ovog brloga.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika