27.04.2010. / 13:30

Autor: Renato Baretić

Slobodnostalgija: Kako je srpski u Dugopolju postao službeni jezik

Revolucija koja teče još od devedeset i treće, kad je Slobodna darovana Miroslavu Kutli, počinje sve gladnije jesti svoju djecu i nitko me ne može uvjeriti u to da posrijedi nije strateški plan za medijsku pacifikaciju potencijalno najbuntovnije hrvatske regije

U tekstu o promjenama turskoga javnoga mnijenja glede genocidnog pokolja Armenaca početkom prošlog stoljeća, Slobodna Dalmacija jučer piše (u nepotpisanom obljetničarskom tekstu) kako, za razliku od građana, "službeni Istanbul" i dalje negira dokazane povijesne činjenice i neoborive dokaze. A službena Ankara, pak, o svemu skupa šuti, nesvjesna toga da postoji i nekakav "službeni Istanbul", makar i samo u Dalmaciji, odnosno u službenom Dugopolju... Greška kakva se ne bi omakla ni osrednjem pučkoškolcu dogodila se na vikend-dežurstvu, ne lez vraže, jednom od najstarijih novinara današnje Slobodne Dalmacije, ljubitelju opere i mrzitelju svega što ne počinje na "hrv".

Barbra Streisand na ćirilici

Ne bi ta epizodica zavrijedila ništa više od jednodnevne lokalno-insajderske sprdnjice uz kavu, da se nije nadovezala na divotu iz subotnjeg broja istih novina. U "off shore" rubrici "Rođendani poznatih", tik do horoskopa, pod naslovčićem "Barbra Streisand", pisalo je doslovno: "Američka pevačica, pozorišna i filmska glumica, kompozitorka, filmska rediteljka i producentkinja rođena je 1942. Pevačica je sa najvećim brojem prodatih albuma u SAD u 30 godina, oko 71 milijun primeraka samo u SAD".

A?

Nagradno pitanje glasi: tko je tijekom pripreme toga kopipejstanoga člančića za objavu primijetio da srpski "milion" obavezno treba pretvoriti u hrvatski "milijun", a da sve drugo može proći, i to u jedinoj hrvatskoj novini koja gotovo bez iznimke piše "grješka" i "pogrješka"? Nažalost, nagrada ne može biti dodijeljena jer se ne zna tko je to bio, budući da je i taj tekst ostao nepotpisan. Nije zapravo ni napisan, čak ni prepisan, nego samo skinut s neke internetske stranice na srpskom jeziku.

Negativna selekcija i zatiranje profesionalnosti

Teško je, doduše, išta pametnije i očekivati od dnevnika koji na svojem portalu već više od dvije godine, ispod svakog novoobjavljenog teksta ne objavljuje poruku "Trenutno nema komentara", nego "Trenutno nema komentiranih članaka, prijavite se kako biste ostavili svoj". Što da bismo ostavili, svoj komentirani članak?!

Revolucija koja teče još od devedeset i treće, kad je Slobodna darovana Miroslavu Kutli, počinje sve gladnije jesti svoju djecu, a djece je sve manje. Neka su odavno pojedena, neka su uspjela pobjeći, a neka i dalje pomažu u hvatanju rijetkih preostalih. I nitko me ne može uvjeriti u to da posrijedi nije strateški plan za medijsku pacifikaciju potencijalno najbuntovnije hrvatske regije. Pretvoriti Kulušićevu Slobodnu, najbolje dnevne novine u cijeloj ondašnjoj odumirućoj državi, u ovo na što Slobodna sliči danas - to se ne može napraviti slučajno i bez namjere, nitko ne može biti baš toliko glup. To je školski primjer ciljane negativne selekcije i postupnog, sporog ali temeljitog, zatiranja profesionalnosti.

Utjecaj Slobodne do naplatnih kućica

Utjecaj i javna važnost Slobodne Dalmacije danas prestaju na naplatnim kućicama u Dugopolju, gdje čak i najnepismeniji mitničar s lakoćom otkriva idiotarije na gotovo svakoj stranici novina koje se nekad s razlogom respektiralo (i kupovalo!) od Vardara pa do Triglava.

Za pet godina Slobodne Dalmacije vjerojatno više neće biti, barem ne one na papiru. Preoštra je strmina niz koju se dopustila gurnuti, prejak je pritisak na ono malo preostalih prisebnih ali sve bezvoljnijih ljudi, previše je onih koji pristižu bez ikakve želje da išta razumiju. Ostat će samo - slobodnostalgija.

Vezane vijesti

Za pljačku dobili i kamate

Za pljačku dobili i kamate

Kakav bezobrazluk i besramno izvlačenje novca iz Hrvatskih autocesta su vladali za mandata HDZ-a svjedoči još jedan dokument koji smo dobili i koji… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 27.04.10. 21:19

Bravo Renato...Ipak, ovo sto navodite u svom sjajnom komentaru, tek su kamencici odvaljeni od stijene goleme stranputice niz koju se valja "Slobodna" vec sedamnaest godina. Taj po svemu nas, bez ikakve sumnje nekad najbolji list, kojemu su bile tijesne granice umrle drzave, nasao se na smetlistu nase stvarnosti, kao patrljak, ili nezarastao cir jedne srozane profesije. Ovakva kakva je danas ta pokojna tiskovina samo imenom podsjeca na ono sto je bila, pa bi u ime lijepog sjecanja i dobrog ukusa bilo bolje da je nema, a pogotovo s toga sto je postala nekakav prilijepak "Jutarnjeg". To je naime, nakon godina bauljanja i trazenja izgubljenog lica (i casti) trebao biti nekakav spas za "prvi dalmatinski dnevnik" (kojeg li sarkazma?), a to je bas ono najgore sto joj je utrpano u sudbinu.. I kako zaustavi srozavanje koje je pocelo onomad s najvecom hrvatskom pljackom s Pantovcaka!? Princip je bio isti, sve ostalo nijanse: Pasalic, Mitrovic,Kutle...Jah, Kutle! I tako, ode sve niz vodu, daleko, daleko, nizvodno moralu...


registracija
29/11/09

Ivis, 27.04.10. 22:21

Ja sada vrlo rijetko citam nacional, samo zbog tudjica i "tudzinaca". Takvih ispljuvaka ne manjka u nacionalu, mozda cak i visz nego u SD. Renato! Pogledaj zaglavlje iznad Tvoje glave. Ne na nebu, nego iznad Tvoje slike i ovoga clanka. SHOWBIZ, LIFESTYLE i slicne bljuvotine Vama ne smetaju. Dobro je sto cistite tudja dvorista, meni ce biti laksze pocistiti Vase. Kada bi za svaku tudjicu placali jednu kunu kazne, bilo bi kod nas, mrsave stoke u izobilju. SRAMITE SE SVI REDOM!!!!!


registracija
9/4/10

imela, 28.04.10. 15:53

Citajte Narodni list.
Mozda najbolje novine na svijetu.


registracija
20/12/07

Jalnuški, 03.05.10. 21:07

Slobodna je umrla 2000. godine kad je trećesiječanjska vlast dekretom promijenila glavnog urednika i otpustila ogromnu većinu tadašnjih novinara.

Tada je, u jako kratko vrijeme, spala s tiraže od preko 100.000 primjeraka na jedva 40-ak tisuća.

Eto. Nek' se zna.

Slobodnu su ubili povampireni "detuđmanizatori".


registracija
14/4/07

sabo, 17.05.10. 02:41

Baleticu, da ti nije srpskog pisma i jezika, kako bi balavio kao srbofob i na tome se prehranjivao! Pa balavi i dalje kada nemas pametnijeg iz galave, koja ti sluzi samo za na jastuk!?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika