27.04.2010. / 16:20

Autor:Hrvoje Šimičević

Foto: Gdje se štrajkalo zadnji mjesec - Pogledajte europska 'in' mjesta radničkih otpora

Po uzoru na rubrike koje su sastavni dio lifestyle/tabloidnih tvorevina, a u kojima se može vidjeti gdje su i u kojim pozama kavu srkale poznate inozemne i tuzemne 'selebriti' njuške, Nacional.hr donosi vam sličnu varijaciju, ali na potpuno drugačiju temu: pokušali smo, naime, na jedno mjesto sublimirati događanja što su se diljem Europe odvijala tijekom mjeseca travnja. Radi se o medijski neatraktivnom materijalu, čiji su glavni protagonisti tzv. radnici, koji su u Hrvatskoj već 20 godina poznati kao 'djelatnici', odnosno 'zaposlenici'. Ipak, malom uređivačkom intervencijom vizualna atraktivnost cjelokupne priče postala je zajamčena: 'Djelatnici' su naime snimljeni u trenutku borbe za golu egzistenciju. Riječ je - u većini slučajeva - o građanima drugog reda, koje su kamere i fotoaparati uhvatili tijekom njihovih šetnji kroz središnjice atraktivnih europskih metropola, zajedno s njihovim zviždaljkama, transparentima, megafonima i olovnim očajem.

Priznajemo, usporedba ova dva društvena rituala; naime voajerska potreba za znanjem konture i boje gaćica tzv. javnih osoba s jedne i pokušaj otpora prema politikama koje uništavaju brodogradilišta, tvornice, željeznice i posljedično ljude s druge strane - prilično je degutantna i neukusna. Ipak, ako u obzir uzmemo medijski element cjelokupne priče, u kojem je prva tematika veličanstveno trijumfirala nad ovom drugom, a potom i nad razumom samim, cjelokupna komparacija biti će nam oproštena. Barem u mjeri one medijske teorije, prema kojoj i smrtno dosadne teme (poput štrajkaških kampanja diljem Europe) mogu privući pažnju, ako na njih nakalemiš 'infotaiment' opremu.

Vezane vijesti

Ilustracija: Igor Šoban

Štrajk u Ini

U Ini nikad nije dosadno. Jedan je od predmeta na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, Bruxelles zamjera Vladi što želi staviti ministre u Nadzorni… Više

Pretplatite se na izdanja NCL Media Grupe