28.04.2010. / 23:07

Autor: Ana Smrečki

Drakonsko oporezivanje srednjeg sloja: Isplati li se živjeti od svog rada?

Na potezu je premijerka Kosor, koja sa svojim savjetnicima treba zaustaviti nesrazmjer u oporezivanju srednjih i visokih plaća u Hrvatskoj, budući da je sustav poreza na dohodak koji čine ukupnu bruto cijenu visokoobrazovane radne snage potpuno nekonkurentnom

Stručnjaci smatraju da će se prema novom prijedlogu smanjenja državnih rashoda znatno smanjiti plaće srednjeg slojaStručnjaci smatraju da će se prema novom prijedlogu smanjenja državnih rashoda znatno smanjiti plaće srednjeg slojaKako bi se u jeku gospodarske krize u Hrvatskoj spasio srednji sloj, koji je uz socijalno najugroženije na udaru zbog smanjenja državnih rashoda, u Ministarstvo financija poslan je prijedlog koji bi mogao promijeniti postojeći sustav. Večernji list piše da je na tom prijedlogu radila grupa stručnjaka na čelu s Vladom Brkanićem iz RRiF-a, a radi se o nacrtu novih poreznih razreda u sustavu poreza na dohodak.

Uvođenje tri porezna razreda

Smatra da će se prema novom prijedlogu smanjenja državnih rashoda znatno smanjiti plaće srednjeg sloja, pa predlaže razvlačenje poreznih razreda. Savjetuje i uvođenje tri porezna razreda, čime bi plaće porasle svima. Prvi, s osnovicom od 5400 kuna bruto i poreznom stopom od 12 posto, drugi od 5400 do 14.400 kuna bruto sa stopom od 25 posto i treći iznad 14.400 kuna bruto sa stopom od 40 posto.

Zaustaviti nesrazmjer oporezivanja plaća

Na potezu je premijerka Kosor, koja sa svojim savjetnicima treba zaustaviti nesrazmjer u oporezivanju srednjih i visokih plaća u Hrvatskoj, budući da je sustav poreza na dohodak koji čine ukupnu bruto cijenu visokoobrazovane radne snage potpuno nekonkurentnom. Brkanić stoga smatra da će spomenuti prijedlog osigurati rast smanjene potrošnje čime bi se trebale osigurati viši prihodi po drugim osnovama, posebno od PDV-a.

Povećanje izdvajanja u 2. i 3. mirovinski stup

Savjetuje i povećanje izdvajanja u 2. i 3. mirovinski stup, no smatra da za to neće biti prostora ako se provede reforma sustava poreza na dohodak prema prijedlozima savjetnika premijerke Kosor. Stoga Brkanić sa svojim timom i u ovom slučaju predlaže rasterećenje plaća srednjeg sloja, jer se tu otvara prostor za povećanje izdvajanja u 2. stup, a ta masa novca u konačnici završava u hrvatskom gospodarstvu.

Vezane vijesti

Ministarstvo rada: Vlada ne razmišlja o obustavi uplata u II. mirovinski stup

Ministarstvo rada: Vlada ne razmišlja o obustavi uplata u II. mirovinski stup

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava opovrgnulo je da Vlada razmišlja o obustavi uplata u drugi mirovinski stup, što je objavljeno u današnjem… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 28.04.10. 23:40

isplati se živjeti ako ne radiš to je 100% sigurno


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika