28.04.2010. / 23:41

Autor: Ana Smrečki, Hina

Raste potpora građana za Europsku Uniju: Za punopravno članstvo 53 posto građana

Ulazak naše zemlje u EU više podržavaju muškarci, nego žene. Osim spola, razlike u podršci odnose se i na dob i obrazovanje. Pritom, punopravno članstvo u EU više podržavaju zreliji i stariji građani te oni koji imaju visoku stručnu spremu

Za ulazak naše zemlje u EU ukupno bi glasovalo 76 posto HrvataZa ulazak naše zemlje u EU ukupno bi glasovalo 76 posto HrvataIako su politička prepucavanja na temu ustavnih promjena, a koje se tiču i ulaska naše zemlje u Europsku Uniju burnija nego ikada, Hrvati bi na referendumu ipak glasovalo za punopravno članstvo. Istraživanja agencije Ipsos puls provedeno je u travnju ove godine na uzorku od 1000 građana za Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Rezultati pokazuju da bi na referendumu za ulazak naše zemlje u EU ukupno glasovalo 76 posto Hrvata. Od te brojke, čak 53 posto građana opredijelilo bi se za Europu.

Za EU više muškaraca, nego žena

Protiv punopravnog članstva danas bi na referendumu glasovalo 40 posto građana. Ima i onih koji su neodlučni, a radi se o 7 posto Hrvata. Zanimljivo, ulazak naše zemlje u EU više podržavaju muškarci, nego žene. Osim spola, razlike u podršci odnose se i na dob i obrazovanje. Pritom, punopravno članstvo u EU više podržavaju zreliji i stariji građani te oni koji imaju visoku stručnu spremu.

Očekivanja i strahovi

Najveća podrška za ulazak u Uniju pak stiže iz Slavonije, Like, Banovine, Zagreba, sjeverne Hrvatske i Dalmacije. Ispitanici od Europske Unije očekuju više radnih mjesta, otvoreno tržište, reformu pravosuđa i vladavinu prava, bolji standard, manje korupcije, napredak i stabilnost gospodarstva, sredstva iz fondova EU-a te više reda. Ipak, boje se pada standarda, gubitka političke neovisnosti, lošeg utjecaja na poljoprivredu i gospodarstvo, gubitka nacionalnog identiteta, većeg uvoza i konkurencije te rigoroznih zakona.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

registracija
24/3/10

bagsy, 29.04.10. 00:57

pekrasno,onda zaista ne vidim razlog da se provede referendum o ovom pitanju


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika