29.04.2010. / 14:23

Autor: Hina

Josipović: 'Početak reformi s invalidima i restrikcijama nije najsretniji'

Na novinarsko pitanje treba li uvesti porez na luksuz i porez na kapitalnu dobit, Josipović je kazao da se on zauzima za ravnomjerno raspoređivanje tereta krize kako bi oni koji više imaju više i sudjelovali, ali je i za, kako je rekao, širenje lepeze poreza

Ivo JosipovićIvo JosipovićPredsjednik Ivo Josipović danas je novinarima za posjeta Opatiji izjavio da su vladine mjere za oporavak gospodarstva u redu, ali da početak reformi, kako je rekao, "baš s invalidima i restrikcijama u zdravstvu možda nije najsretniji".

Trebalo je početi s onima koji su bogatiji, rekao je Josipović, odgovarajući na novinarsko pitanje što misli o vladinim mjerama.

Na mjere s ekonomskog gledišta ne može biti većih primjedaba, ali takvi zahvati moraju uzeti u obzir socijalno načelo razmjernosti, tako da bogatiji više sudjeluju u teretu reformi, kazao je. To je nužno jer svi mi skupa, zajedno s vladom, moramo uvjeriti građane da su odricanja nužna i da donose boljitak, a to možemo učiniti samo ako su građani uvjereni u pravednost mjera koje se predlažu, istaknuo je predsjednik.

Na novinarsko pitanje treba li uvesti porez na luksuz i porez na kapitalnu dobit, Josipović je kazao da se on zauzima za ravnomjerno raspoređivanje tereta krize kako bi oni koji više imaju više i sudjelovali, ali je i za, kako je rekao, širenje lepeze poreza, no da se neki drugi porezi smanje kako bi se zadovoljila razina socijalnog standarda, t.j. da se ne poremeti dramatično, posebno ne za najsiromašnije.

Josipović je, na pitanje o sporu zbog primjene kolektivnih ugovora za javna poduzeća koja jamče božićnice, uskrsnice i druga prava, isplatu kojih je predsjednica vlade zabranila, kazao da se moraju poštivati svi propisi, uključivo i kolektivne ugovore jer smo pravna država. No, rekao je, u pregovorima svi moraju shvatiti da se ne može održati dosadašnja razina prava, izrazivši nadu da će obje strane pokazati razumijevanje.

Predsjednik Josipović je danas s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom, opatijskim gradonačelnikom Ivom Dujmićem te načelnicima općina Lovrana, Matulja i Mošćeničke Drage razgovarao o sudbini Liburnia Riviera Hotela. Ocijenio je da je LRH jedan od najvećih problema županije koji ona sama ne može riješiti pa se država treba uključiti u rješavanje vlasničkih odnosa i položaja jedinica lokalne samouprave u tom slučaju.

Ti su hoteli zapušteni i propadaju, nema radnih mjesta i gomilaju se gubitci koji se vrlo lako mogu pretvoriti u dobitak za jedinice lokalne samouprave i hrvatski turizam u cjelini, naveo je Josipović i pozvao mjerodavne da konačno riješe to pitanje.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika