02.05.2010. / 15:47

Autor: Hina

Državni vrh u Vukovaru: 'Grad koji je primjer da se mogu nadvladati sve teškoće'

"Hrvatska i Vukovar žrtve su agresije, od koje su se hrabro obranili ", rekao je Josipović, pozvavši da se u Vukovar ulažu, kako je rekao, ne samo novci, nego i ljubav, nada, emocije i sposobnosti

Vladimir Šeks, Jadranka Kosor i Ivo JosipovićVladimir Šeks, Jadranka Kosor i Ivo JosipovićPredsjednik Republike Ivo Josipović poručio je danas iz Vukovara kako je upravo taj grad primjer da se mogu nadvladati sve teškoće.

U govoru tijekom svečane sjednice Gradskog vijeća Vukovara, održane u povodu Dana grada, koji Vukovarci proslavljaju 3. svibnja na blagdan sv. Filipa i Jakova, Josipović je ustvrdio kako je Vukovar simbol najsvjetlijih i najtragičnijih trenutaka stvaranja Hrvatske.

"Hrvatska i Vukovar žrtve su agresije, od koje su se hrabro obranili ", rekao je Josipović, pozvavši da se u Vukovar ulažu, kako je rekao, ne samo novci, nego i ljubav, nada, emocije i sposobnosti.

Prema njegovim riječima, osudivši agresorsku politiku koja je dovela do rata, pružamo ruku suradnje i preko Dunava i preko Save, uvjereni kako se budućnost regije nalazi u suradnji, solidarnosti naroda koji žive na tom prostoru.

Čestitajući Vukovarcima Dan grada predsjednica Vlade i počasna građanka Vukovara, Jadranka Kosor istaknula je kako su joj sjećanja na Vukovar u Domovinskom ratu, najsnažnija potpora u radu koji danas obavlja.

"Ako smo onda uspjeli, i današnje teškoće s kojima se suočavamo nisu nerješive", poručila je rekavši kako je Vukovar danas moderan grad u kojem su obnovljeni nada i povjerenje.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i počasni građanin Vukovara Vladimir Šeks istaknuo je kako je Vukovar svojom ulogom u Domovinskom ratu postao simbol pobjede u ratu, a procesom mirne reintegracije i simbolom pobjede Hrvatske u miru, a zaslužio je i da postane simbol tolerancije i međusobnoga uvažavanja.

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo pozvao je u govoru na "ujedinjenje pod jednu zastavu za Vukovar".

Prema njegovim riječima, Vukovar zaslužuje biti hrvatski brend, ne samo zbog Domovinskog rata nego i zbog poslijeratnih godina života u miru i toleranciji.

Govorili su i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, te predsjednica Gradskog vijeća Zdneka Bulja, koja je ustvrdila kako je pomoć Vlade Vukovaru velika, ali još uvijek nedovoljna s obzirom na potrebe.

Svečana sjednica završila je dodjelom nagrada i priznanja najuspješnijim pojedincima, ustanovama i udrugama i tvrtkama.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je vukovarskoj stolnotenisačici i hrvatskoj reprezentativki Sandri Paović. Medalje grada Vukovara dobili su Udruga roditelja poginulih branitelja grada Vukovara, Plesna grupa Venera, Ženski rukometni klub Vukovar i akademski slikar Branimir Građanski.

Plakete Grada dodijeljene su nastavniku tjelesnog odgoja u mirovini Tomislavu Panduroviću, zagrebačkom gadonačelniku Milanu Bandiću, te Branimiru Kuruciću za dugogodišnji rad u javnom i kulturnom životu grada Vukovara.

Nakon svečane sjednice predsjednica Vlade Jadranka Kosor i potpredsjendik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks položili su vijence i zapalili svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i Ovčari, a prije sjednice na ta dva mjesta je to učinio i predsjednik Republike Ivo Josipović.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika