02.05.2010. / 22:37

Autor: Ana Smrečki

Rasterećenjem poreznog sustava do povećanja plaća siromašnih i srednjeg sloja

U resoru ministra Ivana Šukera, novi sustav poreza na dohodak već je duže vrijeme glavna tema, a s novom formulom u javnost bi trebali izaći vrlo skoro

U resoru ministra Ivana Šukera, novi sustav poreza na dohodak već je duže vrijeme glavna tema, a s novom formulom u javnost bi trebali izaći vrlo skoroU resoru ministra Ivana Šukera, novi sustav poreza na dohodak već je duže vrijeme glavna tema, a s novom formulom u javnost bi trebali izaći vrlo skoroNakon najnovijih mjera štednje premijerke Kosor, koje su u dijelu javnosti okarakterizirane kao udar na najosjetljivije skupine u društvu, stižu dobre vijesti iz Banskih dvora. Večernji list piše da ministarstvo financija, na prijedlog savjetnika premijerke Kosor, priprema promjene sustava poreza na dohodak koje će rasteretiti siromašniji i srednji sloj hrvatskih građana.

U resoru ministra Ivana Šukera, novi sustav poreza na dohodak već je duže vrijeme glavna tema, a s novom formulom u javnost bi trebali izaći vrlo skoro. Nakon predstavljenih mjera štednje u resoru ministra Milinovića, mjere koje bi trebale rasteretiti hrvatsko gospodarstvo trebale bi u ponedjeljak biti prezentirane u resoru ministra Ivana Šimonovića, pa bi ministarstvo financija trebalo doći na red za tjedan dana.

Gubitak prihoda u proračunu u korist stanovništva

Naši su financijski stručnjaci, naime spremni na povećanje najnižeg platnog razreda na koji će se obračunavati najniža stopa poreza na dohodak. Ipak, složni su da to povećanje može značiti gubitak u prihodovnoj strani proračuna. Stoga, su izradili na desetke scenarija o mogućim posljedicama za državni proračun. No, želja za rasterećenjem plaća siromašnog i srednjeg sloja radnika očito je jača. U ministarstvu financija spremni su stoga u korist stanovništva pretrpjeti gubitak u proračunu.

Uvođenje tri platna razreda po modelu Vlade Brkanića

Hoće li ministar Šuker ići u smjeru prijedloga grupe poreznih stručnjaka predvođenih Vladom Brkanićem iz RRiF-a, još nije poznato. On, naime predlaže prilagođavanje platnih razreda i uvođenje novih stopa poreza na dohodak, prema kojima bi svi u Hrvatskoj mogli imati veće plaće. Takav prijedlog ne bi imao posljedice za proračun, jer bi veće plaće dovele oporavka potrošnje pa tako i viših prihoda po PDV-u.

Vezane vijesti

Hrvatsku tek čeka otrežnjenje od ideologije i toga da li smo lijevo ili desno

Hrvatsku tek čeka otrežnjenje od ideologije i toga da li smo lijevo ili desno

Premijerka Jadranka Kosor otkrila je danas na zgradi hrvatske Vlade spomen-ploču u povodu obilježavanja 20. obljetnice raketiranja Banskih dvora… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika