Objavljeno u Nacionalu br. 755, 2010-05-04

Autor: Robert Bajruši

Protiv ustavnih promjena uz pomoć EU

Oporba planira tražiti podršku Europske unije za ukidanje glasovanja dijaspore

Europski parlament već je pozvao Hrvatsku da preispita politiku dvojnog državljanstva

Hannes Swoboda i Zoran MilanovićHannes Swoboda i Zoran MilanovićOdbije li HDZ kompromis oko ustavnih promjena koji se odnosi na ograničenje glasovanja Hrvata iz dijaspore, veliki su izgledi da će SDP i opozicija za svoj prijedlog krenuti lobirati u institucijama Europske unije u Bruxellesu. Unutar SDP-a sve su snažniji zahtjevi da se o problemu glasanja dijaspore na izborima u Hrvatskoj, uz predočenje dokaza o brojnim primjerima krađa glasova, obavijeste vodeće europske institucije, koje bi trebale izvršiti snažan politički pritisak na HDZ, i na ovaj način pomoći opozicijskim strankama, potvrdili su za Nacional izvori bliski vrhu SDP-a.

Uporište za ovu inicijativu postoji i u Rezoluciji Europskog parlamenta iz veljače ove godine, u kojoj je aktulna hrvatska vlada pozvana da razmotri način glasanja Hrvata iz Bosne i Hercegovine, kao i da pomogne u jačanju bosnsko-hercegovačke državnosti. Zagovornici proširenja problema glasanja Hrvata iz BiH na europske institucije, smatraju kako ih se, nakon rezolucije Europskog parlamenta, više neće moći optužiti za denuciranje Hrvatske u međunarodnim institucijama jer se i one već bave ovim problemom. Pritom se tvrdi kako i u EU zauzimaju stajalište koje je po sadržaju blisko zahtjevima opozicije u Hrvatskoj. Unutar SDP-a razmatra se i kompromisna varijanta, koja će se aktivirati u slučaju da HDZ pokaže spremnost na kompromis. Riječ je o ukidanju postojeće nefiksne kvote i dogovoru o fiksnom broju predstavnika dijaspore za Hrvatski sabor. Zoran Milanović smatra kako bi fiksna kvota demotivirala glasače iz dijaspore da iziđu na izbore, jer bi u tom slučju bilo svejedno koliko ih je glasalo. Ideja o fiksnoj kvoti koja bi dijaspori osigurala dva ili tri zastupnika uživa načelnu podršku i ostalih oporbenih stranaka, prvenstveno HNS-a, a prema Nacionalovom izvoru iz hrvatske vlade, tome se ne protivi niti HDZ, iako u njemu za sada polaze od maksimalističkog zahtjeva po kojem bi Hrvati iz BiH imali pravo na najmanje četiri, a možda i pet mjesta u saboru.

Opozicija ne može pristati na ovakvu varijantu jer bi to značilo preslikavanje sadašnjeg broja zastupnika iz diajspore, čime bi se de facto, legalizirala dosadašnja HDZ-ova politika. Zbog toga se razmatra mogućnost svojevrsnog ultimatuma vladi: ili ćete prihvatiti naš prijedlog fiksne kvote ili će problem manipulacija vezanih uz izborno pravo dijaspore, doći do Bruxellesa. Nekoliko vodećih predstavnika SDP-a i HNSa, tijekom ovog vikenda potvrdili su za Nacional kako bez vladinog prihvaćanja njihovih zahtjeva o tome da dijaspora smije glasati isključivo u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, opozicijski zastupnici neće glasati za ustavne promjene. Uostalom i Hannes Swoboda, izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku, nedavno je kritizirao ulogu dijaspore na hrvatskim izborima i predložio da se u novom Ustavu pronađe rješenje za pitanje dvojnog državljanstva Hrvata koji žive na teritoriju Bosne i Hercegovine. Swoboda je rekao da bi tamošnjim Hrvatima trebalo biti jasno da im je BiH “primarna država”. U istom tonu je i točka 37 Rezolucije Europskog parlamenta o Hrvatskoj, koja je izglasana 10. veljače 2010., gdje se hrvatsku Vladu pozvalo da “preispita politiku dvojnog državljanstva, posebno u slučaju građana sa stalnim prebivalištem u Bosni i Hercegovini”.

Isto tako u točki 36. Europski parlament je pozvao hrvatsku vladu i sve hrvatske političke snage da djeluju konstruktivno i da jačaju bosansku suverenost i pomognu tekući proces ustavnih promjena. Izvor u hrvatskoj vladi tvrdi kako se Europska unija neće miješati u proces promjena ustava, i dodaje kako ih ne zabrinjava niti spomenuta parlamentarna rezolucija. Pitanje statusa dijaspore nije važno samo zbog glasanja na izborima, nego se sve više otvara i tema u kojoj će mjeri Hrvati koji žive u inozemstvu utjecati na refertendum prilikom pristupanja Republike Hrvatske u EU. Problem je, međutim, što će i u slučaju promjena ustava, dijaspora značajno utjecati na odluku hoće li Republika Hrvatska postati članica Europske unije. Dosadašnje ankete pokazuju relativno malu prevagu pobornika ulaska u Europsku uniju nad protivnicima, ali niti jedno od ovih istraživanja nije obuhvatilo Hrvate iz Bosne i Hercegovine. Zbog toga u opoziciji prevladava stajalište kako će ograničenje glasanja dijaspore na izborima, možda smanjiti i opasnost da Hrvati koji žive u inozemstvu, presudno utječu na to hoće li ili ne Hrvatska postati članica EU.

Vezane vijesti

Hrvatska u mišolovci

Hrvatska u mišolovci

Centar za politološka istraživanja iz Zagreba i nevladin Znanstveni forum organiziraju u utorak, 19. lipnja u zagrebačkom KIC-u raspravu u kojoj će… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 05.05.10. 11:33

zivila nam Yuga jebal vas Broz


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika