03.05.2010. / 23:30

Autor: Ana Smrečki, Hina

Slovenci za mjesec dana odlučuju o sudbini Arbitražnog sporazuma s Hrvatskom

Šef oporbe i bivši premijer Janez Janša poručuje da Slovenija arbitražom ne može dobiti teritorijalni izlaz na otvoreno more. Istodobno, ističe da će za eventualne 'štetne posljedice' arbitraže biti odgovorna Pahorova vlada. Pozvao je aktualnog premijera da ponudi ostavku ako se Slovenci odluče protiv Arbitražnog sporazuma

«Jeste li za to da zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma između vlade Republike Slovenije i vlade Republike Hrvatske, što ga je slovenski parlament prihvatio na svojoj sjednici 19. travnja 2010. godine, postane važeći?»«Jeste li za to da zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma između vlade Republike Slovenije i vlade Republike Hrvatske, što ga je slovenski parlament prihvatio na svojoj sjednici 19. travnja 2010. godine, postane važeći?»Kako se i očekivalo, slovenski parlament dao je 'zeleno svijetlo' da se referendum o Arbitražnom sporazumu održi u nedjelju 6. lipnja. Slovenci će na referendumu odgovarati na pitanje: «Jeste li za to da zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma između vlade Republike Slovenije i vlade Republike Hrvatske, što ga je slovenski parlament prihvatio na svojoj sjednici 19. travnja 2010. godine, postane važeći?»

Slovenija ne može dobiti izlaz na otvoreno more

Od 82 zastupnika za raspisivanje referenduma glasovalo je njih 78 koliko ih je bilo prisutno prilikom glasovanja, a zanimljivo nitko nije glasovao protiv. Uoči glasovanja, u višesatnoj raspravi vladajući su iznosili su argumente za Arbitražni sporazum, dok su oporbeni zastupnici iznosili argumente protiv. Šef oporbe i bivši premijer Janez Janša pritom je poručio da Slovenija arbitražom ne može dobiti teritorijalni izlaz na otvoreno more.

Istodobno, istaknuo je da će za eventualne 'štetne posljedice' arbitraže biti odgovorna Pahorova vlada. Pozvao je aktualnog premijera da ponudi ostavku ako se Slovenci odluče protiv Arbitražnog sporazuma. Janša se ujedno nada takvom ishodu referenduma, no jasno mu je da u slučaju poraza Pahorova vlada ipak neće odstupiti.

Odbijanje Arbitražnog sporazuma greška za Sloveniju

S druge strane, vladajući su pozvali oporbenjake da se tijekom predstojeće referendumske kampanje ne koriste 'populističkim metodama' koje bi na kraju mogle rezultirati narušenim odnosima sa susjednom državom. Pahor zaključuje da bi odbijanje Arbitražnog sporazuma na referendumu bila katastrofalna greška za Sloveniju, budući da je kako kaže riječ o dobrom rješenju kojim bi se trebao riješiti dugogodišnji granični prijepor.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika