23.09.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

SAD

U AMERICI OD 1994. CIVILI LEGALNO KUPILI 37 MILIJUNA KOMADA ORUŽJA

Od 1994. u Americi su vlasti zaprimile 38 milijuna zahtjeva za nabavu vatrenog oružja. Odbijeno je samo 840.000 osoba ili oko 2%. Samo tijekom protekle godine oružje je kupilo 7.5 milijuna Amerikanaca, a u 151.000 slučajeva nabava oružja je odbijena. U Americi vlada vrlo liberalan zakon o nabavi i posjedovanju oružja a do 1994. civili su smjeli posjedovati i vojno automatsko oružje. U ovom zanemarivom broju odbijenih 72% nisu dobili oružje jer su osuđivani ili optuženi a nevjerojatan je podatak da je razlog neodobravanja nabavke oružja za 6% odbijenih – činjenica da su u bijegu pred policijom.
U američkim trgovinama oružje može kupiti svaka punoljetna osoba. Kupac mora predati neki dokument trgovcu, koji zatim kod policije provjerava postoji li neki razlog zbog kojeg toj osobi ne smije prodati oružje. Nekoliko dana nakon kupnje, kupac može podići svoje oružje.
Budući da je u tako kratkom vremenu nemoguće provjeriti ima li ta osoba dosje u nekoj drugoj američkoj državi, Vlada će uložiti 36 milijuna dolara u unaprjeđivanje informatičke infrastrukture kako bi barem te provjere bile temeljite.
Zagovornici slobodnog nošenja oružja u Americi imaju vrlo jak lobi koji predvodi bivši američki predsjednik Ronald Regan.

Vezane vijesti

Šveđaninu nađeno oružje u prtljazi

Šveđaninu nađeno oružje u prtljazi

Zbog posjedovanja oružja koje mu je pronađeno u osobnoj prtljazi u Zračnoj luci Split policija je prekršajno prijavila državljana Švedske, doznaje se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika