04.05.2010. / 21:21

Autor: Ana Smrečki

Od 2009. čak 80 tisuća ljudi ostalo bez posla, ekonomisti predviđaju još 50 tisuća

Skori kraj gospodarske krize ne nadzire se tako brzo. Ekonomski institut na čelu sa Sandrom Švaljek predviđa oporavak tek iduće godine uz rast do tri posto

Guverner HNB-a Željko Rohatinski najavljuje godinu stagnacije te požuruje Vladu u reformama kako bi proizvodnja i gospodarstvo konačno profunkcioniraliGuverner HNB-a Željko Rohatinski najavljuje godinu stagnacije te požuruje Vladu u reformama kako bi proizvodnja i gospodarstvo konačno profunkcioniraliKonačno dobre vijesti s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. U travnju je zabilježen pad rasta nezaposlenih. Preokret na burzi rada dogodio se prvi puta od lipnja prošle godine, a taj je podatak na Danu poduzetnika u utorak slavodobitno objavila premijerka Kosor. U posljednjih deset mjeseci bez posla je ostalo oko 80 tisuća radnika. Dovoljna garancija i poruka uoči predstojećih parlamentarnih izbora da za se 'svijetlo na kraju tunela ipak nadzire'. Osim pada broja nezaposlenih, oporavak bilježi i domaća industrija, ali i izvoz.

Ekonomisti oprezni, Vlada optimistična

Za razliku od premijerke koja je optimistična, ekonomski stručnjaci su oprezni. Večernji list piše da Ekonomski institut, u kojem sjede i dva premijerkina savjetnika očekuje da će bez posla do kraja ove godine ostati još 50 tisuća radnika. Istodobno, guverner HNB-a Željko Rohatinski najavljuje godinu stagnacije te požuruje Vladu u reformama kako bi proizvodnja i gospodarstvo konačno profunkcionirali. Domaći ekonomisti u ovoj godini očekuju pad BDP-a do dva posto. S druge strane, Vlada i međunarodne institucije predviđaju blagu stopu rasta.

Skori kraj gospodarske krize ne nadzire se tako brzo. Ekonomski institut na čelu sa Sandrom Švaljek predviđa oporavak tek iduće godine uz rast do tri posto. Vodeći ekonomisti naših banaka imaju sličan stav. Upozoravaju da će Hrvatska uz stopu rasta od tri posto biti na pozitivnoj nuli, jer kamate za inozemne kredite godišnje pojedu upravo tri posto BDP-a. predlažu Vladi da ubrza reforme kako bi se konačno odmaknuli od dna i približili toliko željenoj površini.

Oporavak našeg gospodarstva ovisi i o EU

Osim toga, stručnjaci su složni da oporavak našeg gospodarstva, osim rasta BDP-a, ovisi i o izvozu i brzini kojom će se oporavljati Europska Unija, koja je najveći hrvatski vanjskotrgovinski partner. Oporavak zemalja u našem susjedstvu važan je i za naš turizam, koji nam godišnje 'ubere' oko 7 milijardi eura prihoda.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika