06.05.2010. / 08:00

Autor: Martina Čizmić

Hrvatska ponudila SAD-u pomoć oko čišćenja naftne mrlje

"Trenutno Obalna straža procjenjuje koliki će biti opseg operacije čišćenja i u sljedećih nekoliko dana odlučiti će kolika će im pomoć trebati te hoće li ju prihvatiti", rekao je Crowley

Obalna straža postavlja brane ne bi li zaštitila kolonije pelikana (Reuters)Obalna straža postavlja brane ne bi li zaštitila kolonije pelikana (Reuters)Američki State Department priopćio je kako razmatra ponudu 13 zemalja i Ujedinjenih naroda koji su spremni pomoći u čišćenju naftne mrlje u Meksičkom zalijevu koja opasno prijeti narušavanju krhkog eko-sustava obale Louisiane.

Među državama koje su ponudile pomoć su Hrvatska, Kanada, Meksiko, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Irska, Nizozemska, Norveška i druge.

Glasnogovornik State Departmenta P. J. Crowley pojasnio je kako Narodna garda pomaže na terenu, zajedno sa dobrovoljcima koji spašavaju životinje zaprljane naftom.

"Trenutno Obalna straža procjenjuje koliki će biti opseg operacije čišćenja i u sljedećih nekoliko dana odlučiti će kolika će im pomoć trebati te hoće li ju prihvatiti", rekao je Crowley, a prenosi Associated Press.

Podsjetimo, naftna platforma British Petrola eksplodirala je u Meksičkom zalijevu 20. travnja. Još uvijek se 11 radnika s platforme smatra nestalima, a procjenjuje se da će sanacija bušotine i čišćenje stajati vrtoglavih 12 milijardi dolara. BP je rekao da će u potpunosti podmiriti sve troškove sanacije.

Vezane vijesti

Prva odšteta BP-a: 8 milijardi dolara

Prva odšteta BP-a: 8 milijardi dolara

Britanski naftni div BP postigao je nagodbu s privatnim tužiteljima koji su na sudu u SAD-u tražili odštetu zbog naftne mrlje nastale havarijom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika