06.05.2010. / 15:30

Autor: Nekretnine.hr

Što učiniti: Renoviranje ili potpuno nova kuhinja?

Važno je odrediti starost vašeg domaćinstva i biti svjestan da ako je Vaša nekretnina građena prije mnogo godina, možete očekivati i dodatne troškove poput ugradnje novih instalacija i slično. Nova kuhinja će pak biti skuplja, ali će svakako imati dugotrajniji učinak. Pročitajte analizu troškova u oba slučaja

Renoviranje kuhinje pogotovo u starijim domaćinstvima može biti iscrpljujuć zadatak. Struktura zidova, posebno onih potpornih mora biti očuvana, i nikad ne znate što se može dogoditi odlučite li srušiti određeni zid. Pri pokušajima renoviranja kuhinja u starijim domaćinstvima možete naići i na neke neočekivane probleme, primjerice vlagu nastalu oštećenjem instalacija za vodu ili pak zbog nekih drugih uzročnika. Iza ili ispod starih kuhinjskih elemenata, možete otkriti oštećene dijelove poda ili zida, pa također i pokvarene instalacije ili pak žice koje vire iz zida, a ni sami ne znate čemu služe. Stoga je vrlo važno odrediti starost vašeg domaćinstva i biti svjestan da ako je Vaša nekretnina građena prije mnogo godina, možete očekivati i dodatne troškove poput ugradnje novih instalacija i slično. Nova kuhinja će pak biti skuplja, ali će svakako imati dugotrajniji učinak. Pročitajte analizu troškova u oba slučaja.

Trošak renovacije

Na trošak renovacije Vaše kuhinje može utjecati mnogo čimbenika. Neki od njih su mjesto gdje živite, starost Vaše nekretnine, i slično. Također ono o čemu najviše ovisi jest svakako vaš budžet. Zato je važno dobro isplanirati I uskladiti i najmanji trošak. Ne zanemarujte male troškove, jer oni se mogu nakupiti i pretvoriti se u jedan ogroman trošak.

Korisno bi bilo i prije kupovanja materijala koji Vam je potreban za renoviranje Vaše kuhinje, posjetiti više, ne samo jednu trgovinu, i pronaći ono što Vam je potrebno, ali za manju cijenu. Ako se ne radi o potpuno istom proizvođaču nekog proizvoda, cijene itekako mogu biti različite. U manjim gradovima su cijene u pravilu jeftinije nego u onim većim.

Trošak potpuno nove kuhinje

Ako želite potpuno novu kuhinju, onda nemojte štedjeti. Naime, kod odabira radnika koji će vršiti radove na Vašoj kuhinji, uvijek tražite neka Vam cijenu izračuna po kvadratnom metru. Ako Vam radnik isprva ponudi veću cijenu, ne pristajte bez objašnjenja. Bez obzira na to koju cijenu Vam ponudi radnik, obavezno ga pitajte što sve ta cijena uključuje.

Naime, neki radnik Vam može ponuditi manju cijenu od drugoga, ali taj drugi Vam za možda malo veće cijenu može ugraditi nove instalacije, ili još neke naknadne stvari, što je pri izradi/ugradnji/uređenju nove kuhinje neizbježno. Ako prvi put angažirate radnike za određene radove, pokušajte se prvo posavjetovati s poznanicima i neka Vam oni predlože radnike s kojima su imali dobra iskustva.

nekretnine.hr

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika