06.05.2010. / 16:49

Autor: Orhidea Gaura

Video: Snimka huligana koji je započeo divljanje u Maksimiru

Na tiskovnoj konferenciji, kojoj je prisustvovao Tomislav Buterin, načelnik PU Zagrebačke, rečeno je da je nakon identificiranja izgrednika sa stadiona, policija izvršila pretres njihovih stanova i pronašla malokalibarsko bojevo, plinsko i signalno oružje, a riječ je o tri pištolja te uz to nož, bokser i dimne kutije

Huligan (desno) skinuo je žutu majicu nakon napada na zaštitaraHuligan (desno) skinuo je žutu majicu nakon napada na zaštitaraZagrebačka policija je objavila snimku s istočne tribine na kojoj je u subotu, prema tvrdnjama navijača, i započeo sukob na utakmici Dinamo-Hajduk. Sve je započelo s jednom upaljenom bakljom zbog koje je zaštitar došao upozoriti navijače, no u trenutku kad se okrenuo, jedan ga je navijač udario s leđa. Zbog toga su zaštitari pozvali u pomoć policiju koja je došla privesti navijača, a on je u međuvremenu glumio da nema veze s događajem te je zamijenio mjesto s drugim navijačem koji je bio odjeven poput njega.

Međutim, zaštitar ga je prepoznao i interventna policija ga je privela, nakon čega je drugi navijač, također s leđa, udario drugu službenu osobu i brže-bolje skinuo žutu majicu ispod koje je imao bijelu majicu, kako ga ne bi prepoznali. Snimka se prekida nakon što je policija odvela prvog navijača i napustila istočnu tribinu, a to je, prema svemu sudeći, bio povod za početak divljanja na Sjeveru.

Pištolji, nož, bokser, dimne kutije

Na tiskovnoj konferenciji kojoj su prisustvovali Tomislav Buterin, načelnik PU Zagrebačke, njegov zamjenik Mihael Varga i načelnik sektora kriminalističke policije PU Zagrebačke Marko Mikulić, koji je iznio podatke da je nakon identificiranja izgrednika sa stadiona, policija izvršila pretres njihovih stanova i pronašla malokalibarsko bojevo, plinsko i signalno oružje, a riječ je o tri pištolja te uz to nož, bokser i dimne kutije. Jedna se osoba dragovoljno predala, petorica su privedeni na Prekršajni sud, a trojica su u vrijeme održavanja press konferencije već bila sprovedena u Remetinec. Jedna osoba je puštena, a jedna je došla u pratnji branitelja. Policija se nije izjasnila jesu li među privedenima bili i neki poznati vođe skupine Bad Blue Boys.

Francuska policija baca huligane na pod

Načelnik PU Zagrebačke Tomislav Buterin izvijestio je kako je u KBC-u Rebro posjetio ranjenog policajca Kristijana Troktera, kao i prostrijeljenog navijača Maria Galića, te da su obojica stabilno, a postoji mogućnost da policajac već sutra bude pušten na kućnu njegu. Još uvijek nije utvrđeno tko je točno ispalio topovski udar koji je odskočio od zemlje i eksplodirao u zraku 20 do 30 centimetara ispod vizira policajca koji je zbog toga izgubio oko te mu je oštećen sluh. Zamjenik načelnika PU Zagrebačke Mihael Varga naglasio je kako je policajac mogao ostati bez oba oka ili čak i puno teže stradati da je zrno ekslodiralo samo centimetar više. Izvijestio je i da su se on i načelnik Tomislav Buterin sastali sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i njegovom radnom skupinom.

Dio zplijenjenog arsenala (Foto: Josip Regović)Dio zplijenjenog arsenala (Foto: Josip Regović)Na pitanje da li se spornog navijača koji je prvi udario zaštitara moglo privesti nakon utakmice, na temelju policijske snimke, Tomislav Buterin odgovorio je da policija ne smije tolerirati kršenje zakona te da će i u buduće reagirati prema navijačima koji se ne budu pridržavali normi ponašanja. No, nije mogao odgovoriti zbog čega, recimo, policija na utakmici u Šibeniku, nije reagirala na nekoliko upaljenih baklji, jer je to druga uprava. Naveo je i primjer francuske policije koja prema navijačima postupa puno brutalnije te su oni, ukoliko ih okruži policija, dužni smjesta leći na pod.

Međutim, hrvatski navijači očito misle da mogu nekažnjeno napadati službene osobe i 'spašavati' one koje policija privede zbog napada na službenu osobu.

Dinamov stadion neredi

Dinamov stadion neredi

MUP snimka 2

Vezane vijesti

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

Europska nogometna organizacija (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) s 80.000 eura zbog neprimjerenog ponašanja hrvatskih navijača na… Više

Komentari

registracija
30/6/09

Marceza, 07.05.10. 22:26

Malo mi je smiješno ovo --Francuska policija baca huligane na pod--... bio prije 13-14 godina u Auxeru , pa su BBB pobacali policiju po podu...doslovno !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika