07.05.2010. / 13:41

Autor: Renato Baretić

Konjička policija: Sprema li se Karamarko za ulični rat?

Brine me tvrdnja ministra Karamarka da se o oživljavanju konjičke policije razgovara već – mjesecima. Hm, a radi čega? U Hrvatskoj dosad nije bilo nikakvih nasilnih demonstracija koje bi trebalo prevenirati ili suzbijati jašućim specijalcima, nije valjda da ih ministar i njegovi nadležni sugovornici ipak očekuju?

Iako sam samo dvaput u životu jahao (i to oba puta tek bosanskog brdskog, što ću, valjda takva karma...) jako volim konje jer imaju nešto čime se ne može, barem u ljudskim očima, podičiti nijedna životinjska vrsta. Ima ružnih mačaka i ružnih riba, ružnih pasa i ružnih ptica, ružnih medvjeda i ružnih krava - ma, u svakoj ćete vrsti lako naći ružnu podvrstu, ili barem primjerak. A jeste li ikada čuli ikoga da kaže: "bože, ružnog li konja!"? Niste, jer ružnoga konja naprosto - nema. Znam, postoje jadni, izmrcvareni i izgladnjeli, ali ružnoga, ponavljam, nema. I zato mi je dodatno teško pala jučerašnja izjava ministra Karamarka o tome kako se ozbiljno planira reaktivirati interventnu postrojbu konjičke policije.

Dvonožne konjine u uličnom neredu

Gledam ove snimke s maksimirskih tribina, slušam tu besciljnu pijanu bagru kako bez prestanka urla "Ubij drotove, pasje skotove!", "Cigani!" i "Svi za dom spremni!", gledam ih kako s leđa napadaju redare, pa se mislim - ako tako tretiraju ljude, kako li bi tek tretirali konje?! Ako je tako lako s leđa udariti čovjeka s kojim si do prije dvije sekunde mirno pričao (pogledajte snimku onog majmuna u žutoj majici!), ako je tako lako odlučiti se na rizik švercanja "topovskog udara" na tribine i onda ga još baciti na policajca (što je, po meni, školski primjer pokušaja najmanje jednostrukog ubojstva!) zašto bi ikome od tih dvonožnih konjina bilo teže, u uličnom neredu, policijskom konju bengalkom potpaliti rep ili iščupanim prometnim znakom slomiti nogu? Danas se među sobom hvale brojem sukoba s policijom, a sutra će glavne face u tim "udrugama građana" biti oni s najvećim brojem osakaćenih konja, po mogućnosti što maštovitijim metodama...

Nerentabilna ministrova postrojba

No, još i više od tih mračnih slutnji brine me tvrdnja ministra Karamarka da se na nadležnim mjestima o oživljavanju konjičke policije razgovara već - mjesecima. Hm, a radi čega? Preskupa je to postrojba i poprilično nerentabilna ako bi je se održavalo isključivo radi sprečavanja huliganskog divljanja oko stadiona. U Hrvatskoj dosad nije bilo nikakvih nasilnih demonstracija koje bi trebalo prevenirati ili suzbijati jašućim specijalcima, nije valjda da ih ministar i njegovi nadležni sugovornici ipak očekuju? I to u broju koji bi čak i u ovim recesijskim vremenima opravdavao toliku izvanrednu investiciju iz državnog proračuna?

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 07.05.10. 14:09

On je tipičan primjer nasilja i vlasti koja je svugdje nasilna a pogotovo kod nas


registracija
24/3/10

bagsy, 07.05.10. 14:11

Na žalost,niti jedna vlast ne izvuče zaključke od onih prethodnih


registracija
27/8/09

Lujo1, 07.05.10. 21:51

Je sprema se, a rezultat bi trebal unaprijed znati kad bi malo pročital povijest!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika