07.05.2010. / 13:44

Autor: Hina

Njemačke financijske institucije pomoći će Grčkoj s osam milijardi eura

Europska središnja banka najavila je da će održati telefonsku konferenciju s komercijalnim bankama kako bi prikupila mišljenja o situaciji na tržištima novca zbog grčke dužničke krize

Angela MerkelAngela MerkelNjemačke banke i osiguravatelji obećali su da će u paketu pomoći za Grčku sudjelovati s iznosom od osam milijardi eura, kazao je u petak glasnogovornik njemačkog ministarstva financija.

Dobrovoljni doprinos bit će u obliku postojećih zajmova za Grčku koje su njemačke financijske institucije obećale da će zadržati do 2012.

Također, njemačke financijske institucije pristale su poduprijeti zajednički paket zajmova dogovoren između eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Njemački parlament u petak je odobrio zakon koji će omogućiti njemačkoj vladi izdavanje jamstava za 22,4 milijarde eura vrijedne zajmove Njemačke, koji čine lavovski dio dogovorenog paketa pomoći za 110 milijardi eura vrijednog paketa pomoći za Grčku.

U međuvremenu, Europska središnja banka najavila je da će održati telefonsku konferenciju s komercijalnim bankama kako bi prikupila mišljenja o situaciji na tržištima novca zbog grčke dužničke krize.

Nadalje, ministri financija zemalja članica skupine G7 popodne će održati telefonsku konferenciju na kojoj će razgovarati o spašavanju Grčke iz dužničke krize. Navečer će i čelnici eurozone održati hitan samit o Grčkoj.

U međuvremenu, talijanska vlada dala je zeleno svjetlo za pomoć toj zemlji u visini od 7 milijardi eura, a kasnije tijekom dana očekuje se da će odluku o pomoći usvojiti i nizozemski parlament.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika