08.05.2010. / 09:57

Autor: Hina

Rupel: Arbitražni sporazum je loš; Žbogar: Arbitraža je razuman rizik

"Odbačeni su već bili i Ustavni ugovor i Lisabonski sporazum, pa se ništa nije dogodilo", odgovorio je Rupel na pitanje o eventualnim reakcijama Europe na odbacivanje arbitražnog sporazuma

Dmitrij RupelDmitrij RupelSlovenska vlada i oporba imaju sasvim suprotstavljena stajališta trebaju li Slovenci na referendumu 6. lipnja prihvatiti ili odbaciti arbitražni sporazum s Hrvatskom, pokazao je nastup slovenskog ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara i bivšeg ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela u emisiji "Odmevi" Slovenske televizije u petak na večer.

"Oni koji ovu zemlju vole moraju glasovati protiv arbitražnog sporazuma jer je on loš", rekao je Rupel, suprotstavljajući se Žbogarovoj tvrdnji da treba glasovati za njegovu ratifikaciju.

"Sporazum je loš i vlada je na tom pitanju podijelila slovensku javnost. Zbog arbitražnog sporazuma prijeti nam opasnost da ostanemo bez dijela teritorija koji zakonito smatramo svojim a osobito me brine da ćemo izgubiti dio našeg mora", rekao je Rupel. Rupel je bio dugogodišnji ministar vanjskih poslova u više vlada, a sada je član oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) koja se protivi arbitraži i poziva da se od nje odustane jer je "previše riskantna" za slovenske nacionalne interese.

Rupel se boji gubitka akvatorija

Žbogar je rekao da arbitražni sporazum na referendumu koji je iznudila oporba treba potvrditi i da je to slovenski nacionalni interes jer je zadaća buduće arbitraže da odredi crte slovenskog kontakta s otvorenim morem. Taj kontakt može biti samo teritorijalan i arbitraža predstavlja za Sloveniju "razuman rizik" koji se može prihvatiti, rekao je on.

Najveći rizik bio bi odbaciti arbitražni sporazum jer bi na granici ostalo sadašnje stanje u kojemu održavanje statusa quo ide na ruku Hrvatskoj, iznio je Žbogar.

Žbogar je iznio stajalište da je Hrvatska mijenjala činjenično stanje na granici u odnosu na ono koje je bilo na dan osamostaljenja dviju država 1991., a arbitražom bi se to moralo promijeniti.

Rupel je pak rekao da postoji velika opasnost da arbitražom Slovenija ostane bez akvatorija koji je kao slovenski 2005. odredila bivša vlada Janeza Janše zakonom o epikontinentalnom pojasu i morskoj ekonomskoj zoni.

Vezane vijesti

Odgađa se ratifikacija u Njemačkoj

Odgađa se ratifikacija u Njemačkoj

Njemački predsjednik Joachim Gauck iz pravnih će razloga odgoditi potpisivanje zakona o fiskalnom ugovoru i europskom stabilizacijskom mehanizmu… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 09.05.10. 17:36

nazi


registracija
26/1/08

Rampa, 09.05.10. 22:54

Ja sam 2005 odredio po načelu PRAVIČNOSTI da kao hrvatski nama pripadaju Graz, LjubljanaTrst, Klagenfurt, Budimpešta i Beč!
Ako im nije pravo neka idu na arbitražu!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika