10.05.2010. / 22:08

Autor: Ana Smrečki

Polančecov odvjetnik o 'aferi struja': Vladajući nisu svjesni što su otvorili

Sanaderov odvjetnik Hrvoje Ladan nije želio odgovoriti hoće li se bivši premijer odzvati pozivu. Premijerka Kosor ponovila je da ne misli komentirati izjave odvjetnika te ih na taj način reklamirati

Za odvjetnika Nobila bilo bi politički nerazumno da se aktualni članovi Vlade ne odazovu saslušanjuZa odvjetnika Nobila bilo bi politički nerazumno da se aktualni članovi Vlade ne odazovu saslušanjuBivši premijer Ivo Sanader, aktualna predsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministri financija i prometa, Ivan Šuker i Božidar Kalmeta, te osobe iz vrha HDZ-a ipak će biti saslušani u slučaju nezakonite preprodaje struje, za koju se osim čelnog čovjeka HEP-a i TLM-a sumnjiči bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, javlja Večernji list. Iako Državno odvjetništvo nije imalo namjeru ispitivati glavne političke aktere iz 2007. godine, Polančecom odvjetnik Anto Nobilo iskoristit će odredbe novog Zakona o kaznenom postupku koje mu omogućavaju da u sklopu istrage budu ispitani bivši i sadašnji članovi vladajuće stranke.

Sanader i Kosor bez komentara

Iako tužiteljstvo smatra da je ugovor kojim je država oštećena za 600 milijuna kuna sklopljen bez znanja Vlade, Nobilo tvrdi suprotno. Pita se tko može povjerovati da su Polančec i Mravak sami odlučivali o tako važnim pitanjima kao što je cijena struje. Smatra da oni te odluke nisu mogli donosili sami, već da je iza toga stajao uži kabinet Vlade. Polančecov odvjetnik pak priznaje da se prema novom Zakonu o kaznenom postupku svjedoci ne moraju odazvati saslušanju, ali se nada da će to učiniti, budući da bi im utvrđivanje istine trebalo biti u interesu.

Sanaderov odvjetnik Hrvoje Ladan nije želio odgovoriti hoće li se bivši premijer odzvati pozivu. Premijerka Kosor ponovila je da ne misli komentirati izjave odvjetnika te ih na taj način reklamirati. Istaknula je da će Vlada i dalje stvarati čvrst okvir za neometan rad svih tijela, pogotovo USKOK-a, DORH-a te policije, za koje kaže da imaju punu potporu Vlade.

Najveći predmet u hrvatskoj kaznenopravnoj povijesti

Za odvjetnika Nobila bilo bi politički nerazumno da se aktualni članovi Vlade ne odazovu saslušanju. Uvjeren je da se radi o političkoj odgovornosti. Poručuje da bi ovo mogao biti najveći predmet u hrvatskoj kaznenopravnoj povijesti. Poručuje da vladajući nisu svjesni što su otvorili. Tužitelji pak poručuje da Nobilova taktika uvlačenja političara u postupak, kao u primjerice slučaju Brodosplit, ovoga puta neće proći. USKOK je u međuvremenu naveo 50-ak svjedoka. Smatraju ga odgovornim za sanaciju gubitaka u HEP-u davanjem 145 milijuna vrijedne dionice Janafa. Ta je odluka donesena krajem 2008. godine na sjednici Vlade.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 10.05.10. 22:33

Panodora's BOX


registracija
17/12/09

petrus, 11.05.10. 00:03

polančecu, daj ih sjebi kao male majmmune!!!


registracija
16/8/09

dablin, 11.05.10. 03:05

No koment.Ovo je difinitivno BANANA DRZAVA.Samo price i sumnje i niko od GLAVESINA ne odgovara tj nije kriv.SRAMOTNO.


registracija
25/12/09

trta333, 11.05.10. 08:16

Nisu ni svijesni ovi laici iz Vlade u kakvo su se kolo upleli,pogotovo što sada u rukama "karte" ima Nobilo i što on te "katre"miješa.Položaj i vlast ne znače znanje,a pogotovo kada se neke stvari u okviru Vlade rešavaju partijski i ispod žita tj,zakonskih okvira.To se može kriti jedno vreme,a kada se otvori"slučaj" tu više nema sakrivanja i svako svoju guzicu čuva.Zato i ne sumnjam da će ih Nobilo sve dovesti u sud i da će Polančec u svemu tome biti najmanje kriv.U odnosu na sve njih Polančec može samo biti izigran i "navučen",a sigurno će se dokazati da su te poslove smišljale mnogo krupnije "ribe".


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika